Za prvih 100 dana rada

Registar podsticaja prioritet Ministarstva privrede i preduzetništva

  • 09.02.2019. 19:58

Registar o podsticajima, to je prioritet i plan novog Ministarstva privrede i preduzetništva za prvih 100 dana rada. 

Pomoću tog registra privrednici u Srpskoj imaće informacije o dostupnim podsticajima za razvoj i zapošljavanje, ali i o njihovim izvorima. Registar će, poručuje novi ministar, onemogućiti zloupotrebe i obezbjediti pravednu raspodjelu.

"To će biti jedinstveno mjesto gdje će svi privrednici moći da se obrate, da vide sve izvore podsticaja, biće transparentno. Podsticaji će biti na nivou lokalnih i republičkih tako da će svi moći da vide ko je aplicirao i ko su izvori", kaže Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva u Vladi RS.

Ta mjera dogovorena je sa prethodnom Vladom, a sada bi trebalo da bude i realizovano, poručuju poslodavci. Cilj je da se utvrdi ko i koliko sredstava dobija iz republičkog ili lokalnog budžeta.

"Tako da, recimo jednog radnika, kog je država podstakla na jednom nivou, ne možete prijaviti na drugom. Cilj je pravednija raspodjela sredstva u bilo kom vidu za podsticaje u privredi", ističe Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca RS.

Pored transparentnosti, neophodna je i veća podrška privredi, poručuju iz Privredne komore Srpske. Navode primjer zemalja Evopske unije gdje su kroz različite fondove, pojedini sektori privrede posebno podržani. 

"Sve zemlje imaju industrijske politike i strategije razvoja. Imamo i mi, ali ono što nedostaje, nedostaju konkretni fondovi u smislu sistemske podrške za tehnološki razvoj i podsticaje za podizanje konkurentnosti", kaže Dragica Ristić, direktor Privredne komore.

Iz ministarstva privrede i preduzetništva za naredni period, pored registra najavljuju i izmjene Zakona o privrednim društvima. Njima će se omogućiti brži proces registracije privrednika jer će sve biti elektronski.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм