Републички завод за статистику

Реалан раст БДП-а у првом тромјесечју 2,9 одсто

  • Извор: СРНА
  • 31.05.2024. 12:25

Бруто домаћи производ /БДП/ Републике Српске у првом тромјесечју, изражен у текућим цијенама, износио је око 3,64 милијарде КМ и имао је реални раст од 2,9 одсто у односу на исти период прошле године, док је номинално већи за 7,3 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Бруто додата вриједност у првом кварталу ове године износила је 2,9 милијарди КМ, док је вриједност пореза на производе умањена за субвенције била 732,12 милиона КМ.

Највећи раст бруто додате вриједности у првом тромјесечју ове године у односу на исти период лани био је у финансијској и дјелатности осигурања - 8,8 одсто.

Раст бруто додате вриједности од 8,1 одсто био је у дјелатностима трговине, саобраћају и складиштењу, дјелатностима пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерству и угоститељству.

Највећи пад бруто додате вриједности од 5,1 одсто био је у прерађивачкој индустрији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?