Srbija

Rade 15 minuta dnevno i zarade 2.000 evra za mjesec

  • Извор: Курир
  • 14.02.2022. 09:30

Oglas za posao čobanina uz platu od 1.000 evra zapanjio je Srbiju, a kad smo vidjeli i da vodoinstalater može da zaradi 2.000 evra mjesečno mnogi su ostali u šoku.

Zašto su ovakvi poslovi toliko plaćeni i da li smo "griješili" završavajući fakultet umjesto da učimo zanat objasnili su predsjednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije Andrija Brkić i Miloš Turinski iz Infostuda.

"To je realnost. Za posao pastira plata je djelovala visoko i sam oglas je imao dovoljno prijava. Plata vodoinstalatera djeluje nama visoko, ali ako rade sami za sebe zarade toliko i za mnogo manje od mjesec dana. Ne isplati im se da rade za nekoga već za same sebe. Ne moraju da čekaju mjesec dana da bi zaradili 2.000 evra", rekao je Turinski.

Navodno je jedan vodoinstalater samo tri minuta radio na WC šolji i za to uzeo 8.000 dinara. Turinski navodi da je to sasvim logična računica.

"Zamislite da uradi samo pet takvih poslova dnevno i tako pet dana u nedjelji", navodi Turinski.

Vodoinstalater bi tako očas posla izašao na cifru od 200.000 dinara. A radio bi 15 minuta dnevno... Ako dodamo i još neki "poslić" sa strane cifra od 2.000 evra je dostižna i to za vrlo kratko radno vrijeme.

"Fale nam trenutno radnici u svim profesijama. Mi to gledamo tako da pokrenemo inicijative prema Ministarstvu obrazovanja jer ono mora da bude uključeno. Da planiramo, a ne da čekamo problem. Moramo da razmišljamo unaprijed da bismo riješili problem", rekao je Brkić, prenosi "Kurir".

Тагови: