Banjaluka

Privrednici iz Srpske zainteresovani za saradnju sa Rusijom

  • Извор: АТВ
  • 14.09.2023. 19:22

Brojni privrednici iz Republike Srpske zainteresovani su za saradnju sa Rusijom.

To se najbolje vidjelo danas na sastanku koji je održan u Privrednoj komori Srpske sa delegacijom Sverdlovske oblasti u Rusiji.

Jedna od zainteresovanih je i kompanija Kaldera. Izazovi su, kažu privrednici, pred njima, ali prvi korak je napravljen.

"Ovdje smo prvi put sa nekom ruskom delegacijom ovako direktno, do sada nismo imali prilike da sarađujemo na nekom ruskom tržištu, ima tu masu nekih poteškoća od standarda platnog prometa i takvih stvari, ali evo ovo je fina prilika da napravimo prvi korak ka nekoj budućoj saradnji", kaže Nedeljko Babić.


Kina pomaže u borbi protiv afričke kuge svinja

Kina pomaže u borbi protiv afričke kuge svinja

Izazov je i podići spoljnotrgovinsku razmjenu Republike Srpske sa Rusijom na viši nivo.

Ona iznosi tek 1 odsto, kažu i privrednoj komori Srpske. Međutim, potencijal je vidljiv.

"Vidjeli smo da standardno ovaj dio Ruske Federacije ima jaku metalsku industriju i proizvodnju cijevi i metalne industrije, proizvodnju energetske opreme. Naše termoelektrane posjeduju rusku opremu, turbine, tako i da u toj oblasti revitalizacije naših energetskih postrojenja možemo naći zajedničku tačku", kaže Pero Ćorić.

"Uspješno radimo sa laserskim, nano i tehnologijama atomske medicine. Razvijamo kompetencije u širokoj sferi nauke. Vodeći smo u pet ekonomskih sfera - metalurgija, elektrotehnika, mašinska, IT i medicina. Aktivno se razvija i avio-industrija, kao i faramaceutska proizvodnja, transport i šumarstvo", poručuju predstavnici Sverdlovske oblasti.


Šmit priznao da ne može mijenjati Ustav

Šmit priznao da ne može mijenjati Ustav

A prostora za saradnju je i u brojnim drugim oblastima. Već danas sastanci su održani sa predstavnicima ministarstvava trgovine i turizima, kao i rudarstva i energetike. I to su samo jedni u nizu, koji predstoje.

"Rusko tržište je jako važno i gledaćemo način kako da otvorimo nove puteve, ali da obezbijedimo dolazak naših roba u Rusku Federaciju", rekao je ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić.

"Saradnja će se odvijati u više oblasti, privrede, turizma, obrazovanja, kulture, sporta, umjetnosti", kaže ministar Petar Đokić.

Zainteresovanost za saradnjom ne izostaje ni sa jedne strane.

Kompanije iz Republike Srpske već su dobile poziv da se predstave na najvažnijem sajmu Sverdlovske oblasti, Ino Prom. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: