Упућена иницијатива

Послодавци траже суспендовање одлуке о најнижој плати

  • Извор: АТВ
  • 23.01.2024. 19:14

Послодавци и привредници не посустају у борби против минималца од 900 марака. Институцијама Републике Српске чак су упутили иницијативу за суспендовање Одлуке о најнижој плати.

Чак пријете да ће, уколико се минималац не умањи, привреду преселити у, како тврде, за њих повољнији други ентитет. Жале се на пад производње, смањење наруџби из иностранства, размишљају о отпуштању радника, а траже и хитан састанак са предсједником. 

"До сада нам се обратило око 50 компанија које су на наш захтјев доставиле информације о негативним ефектима везаним за примјену Одлуке о најнижој плати и можемо рећи да су подаци забрињавајући, да један број субјеката ће доћи у озбиљну позицију у кратком року, а у дугом року је апсолутно неизвјесно њихово пословање", рекао је Саша Аћић из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Слободно путујте у Федерацију, привреда Српске није и неће бити угрожена, одговорио им је Милорад Додик. Република Српска ће, каже, послодавце помоћи субвенцијама, али за пријетње нема мјеста, јер успјешно пословање не смије ићи преко леђа радника и свако мора да оствари правичну накнаду за свој рад.

"Рецимо само и овај пут да је електрична енергија у Републици Српској јефтинија него у ФБиХ за 20 одсто. Дакле, цијена струје и даље је на најнижем нивоу, постоје бројне олакшице које дајемо. Разговараћемо с пословном заједницом и наћи рјешење. Размотрићемо и ниво неопорезивог дохотка", рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

За суспендовање Одлуке о повећању минималца не желе да чују ни у Синдикату управе Републике Српске. Ипак, појавили су се кажу други проблеми након повећања најниже плате. У колективним уговорима нема правичне разлике у накнадама за рад неквалификованих и висококвалификованих.

"Ми смо сада људе који обављају веома одговорне и сложене послове довели у ситуацију да примају минималац Републике Српске. С друге стране, у јединицама локалне самоуправе не постоји колоективни уговор, јер је Уставни суд ставио ван снаге колективни уговор и имамо ситуацију да су све локалне заједнице уредиле плате на основу колективног уговора који је некад постојао", рекао је Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске.

Министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић саслушала је синдикалце, али је одбила да одговори на питања новинара. За конкретну помоћ послодавцима ускоро ће се знати рјешење. Предсједник Републике Српске најавио је разговоре са представницима Привредне коморе и Удружењем послодаваца.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: