Ministarstvo privrede i preduzetništva

Poslodavci do 30. avgusta mogu podnijeti Zahtjev za podsticaje na povećanje plata

  • Извор: АТВ
  • 18.08.2021. 13:04

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske podsjeća sve privredne subjekte koji su izvršili povećanje plate radnicima u periodu januar-jun 2021. godine da imaju mogućnost da najkasnije do 30. avgusta 2021. godine podnesu Zahtjev za podsticaje na povećanje plata.

Privredni subjekti Zahtjev mogu podnijeti elektronski, putem aplikacije “e-podsticaj” koja se nalazi na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva, nakon čega je potrebno da Ministarstvu, u pisanoj formi, dostave odštampanu, potpisanu i ovjerenu prvu stranu Zahtjeva sa bar kodom, čime se Zahtjev smatra podnesenim.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske zaprimilo je do sada 230 Zahtjeva privrednih subjekata za podsticaj za povećanje plate radnika za obračunski period januar-jun 2021. godine.

“Cilj ove mjere je otklanjanje sive zone u oblasti isplate plata radnika i prevođenje cjelokupnog novčanog iznosa koji radnik prima od privrednog subjekta u legalne tokove.  Ovom mjerom nastavlja se kontinuitet u aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije, kao i poboljšanju položaja radnika i nezaposlenih lica, te unapređivanju cjelokupnog poslovnog okruženja”, rekli su iz Ministarstva.

Podsjetimo, pravo na podsticajna sredstva imaju privredna društva i preduzetnici, koji su povećali plate zaposlenih u odnosu na početnu platu iz marta 2019. godine, a ispunjavaju opšte i posebne uslove Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, dok je izmjenom i dopunom zakona uvedena mogućnost da privredni subjekt može ostvariti pravo na podsticaj i za radnike sa kojima je zasnovao radni odnos i poslije marta 2019. godine. 

“S tim u vezi, privredni subjekti mogu ostvariti pravo na podsticaj za obračunski period januar-jun 2021. godine i za radnike zaposlene najkasnije do 01.07.2020. godine kojima su povećali platu u odnosu na period početne plate propisan Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske”, naglašavaju u Ministarstvu.

Privrednim subjektima u Republici Srpskoj je u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske, do sada isplaćeno oko 13 miliona КM na ime podsticaja za povećanje plata radnika.


Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм