Varšava

Poljska nakon 30 godina prekinula uvoz gasa iz Rusije

  • Извор: Агенције
  • 23.05.2022. 10:32

Poljska vlada je objavila da prekida uvoz ruskog prirodnog gasa i to ne čekajući da istekne sadašnji ugovor krajem 2022. godine, prenosi RT.

Zajedno sa Bugarskom i Finskom, Varšava je odbila da prihvati novi ruski mehanizam plaćanja zasnovan na rubljama uveden krajem marta.

"Poslije 30 godina može se konstatovati da su odnosi u gasnoj industriji između Poljske i Rusije prestali", rekao je Pjotr Naimski, poljski komesar za stratešku energetsku infrastrukturu.

Zvaničnik je dodao da bi poljski dio gasovoda Jamal-Evropa, koji je ranije korišćen za pumpanje prirodnog gasa iz Rusije, mogao da se koristi za snabdijevanje iz Njemačke.

"Ovaj dio infrastrukture za prenos gasa je u vlasništvu EuroPolGaza. Ovu dionicu, kao i čitav sistem za prenos gasa u Poljskoj, upravlja GAZ-Sistem", rekao je Naimski.

Zahtjev Moskve za plaćanje rubljama odnosi se na zemlje koje su uvele sankcije Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini i zamrznule devizne rezerve zemlje.

Jedan broj evropskih energetskih kompanija ispoštovao je novu šemu plaćanja Rusije. Ranije ovog mjeseca, Brisel je izdao ažurirane smjernice o tome kako preduzeća iz EU mogu da plaćaju ruski gas u rubljama bez kršenja sankcija uvedenih protiv zemlje.

Тагови: