Сјајне вијести

Појефтинило гориво у БиХ, хоће ли бити новог пада цијена

  • Извор: Радио Сарајево
  • 15.06.2024. 11:18

Цијене горива уназад мјесец и по дана на пумпама у БиХ су у паду до 0,25 КМ по литру па су тако садашње цијене најниже у региону.

Стручњак за енергетику Алмир Бечаревић за "Радио Сарајево" дао је анализу тренутне ситуације цијена нафтних деривата.

"Оно што може обрадовати возаче и све купце нафтног деривата је то да је у значајној мјери дошло до појефтињења горива на бензинским пумпама. Тај пад цијена прати оно што се дешавало у задњих нешто више од мјесец дана, а то је пад цијена барела нафте", каже Алмир Бечаревић за поменути портал.

"Барел нафте је појефтинио за 15-ак долара  и слиједом тога дошло је и до корекција дистрибутивних цијена. Цијене на бензинским пумпама су просјечно смањење за 0,10 - 0,25 КМ. Дизела сада можемо наћи и за 2,40 КМ док је најмањи пад забиљежен код супер 98, али и ту може доћи и још неке благе корекције на ниже", додао је Бечаревић.

Делегација ЕУ реаговала на пријетње Хелеза

Делегација ЕУ реаговала на пријетње Хелеза

"Колико дуго ће остати ове цијене на тржишту нафте тешко је рећи јер произвођачи нафте желе цијене барела преко 90 долара. Квоте су остале смањене и за 2025. годину и да ли ће се ићи ка даљњем смањењу или ће потражња повећати цијену, остаје да видимо. Садашње стање охрабрује, али притисци земаља ОПЕК+ ће ићи ка томе да барел иде према 90 долара", закључио је Бечаревић.

У Босни и Херцеговини тренутна цијена дизела се креће од 2,40 до 2,53 КМ, док је бензин између 2,60 и 2,63 КМ. У Хрватској је дизел од 2,64 до 3,56 КМ, а бензин од 2,87 до 3,72 КМ. У Србији дизел кошта између 3,31 и 3,45 КМ, а бензин између 3,14 и 3,60 КМ. У Црној Гори цијена дизела је 2,76 КМ, док се бензин креће између 3,01 и 3,09 КМ.

До промјена у цијенама горива ће доћи и у Хрватској, пише "РТЛ". Идуће седмице хрватска Влада би требало да објави нове цијене горива.

Подсјетимо, на глобалним тржиштима, цијене нафте су пале прошле седмице трећи пут заредом, усљед очекивања даљег успоравања раста америчке економије, док се опоравак кинеске економије одвија спорије него што су трговци предвиђали.

Гдје су кандидати Јелене Тривић?

Гдје су кандидати Јелене Тривић?

На лондонском тржишту, цијена барела нафте је прошле седмице смањена за 2,5 одсто, спустивши се на 79,62 долара, док је на америчком тржишту барел појефтинио за 1,9 одсто, достижући цијену од 75,53 долара.

Подршку цијенама нафте пружила је средином прошле седмице одлука Европске централне банке о смањењу каматних стопа, што би требало да подстакне раст економије у еврозони и тиме повећа потражњу за нафтом у том блоку.

Иако су цијене нафте падале три седмице заредом, од почетка године биљеже раст. Геополитичке напетости на Блиском истоку су главни фактор који је подстакао раст цијена нафте ове године, при чему су цијене на лондонском тржишту порасле за готово 4 одсто, а на америчком тржишту за око 5,5 одсто.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.