Direktor Elektroprivrede RS

Petrović: Veliki potencijali Srpske, naš energetski potencijal će tek da se koristi

  • Извор: АТВ
  • 20.03.2022. 20:50

Protekle sedmice u Trebinju je održan samit energetike koji je okupio gotovo sve čelne ljude elektroprivreda iz regiona i više evropskih država.

O tome, ali i planovima eletroprivrede Republike Srpske, sa direktorom tog preduzeća Lukom Petrovićem razgovarao je Bojan Nosović.

Petrović je poručio da će naš energetski potencijal iz obnovljivih izvora energije tek da se koristi.

Direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" (ERS) Luka Petrović izjavio je da ERS ima najbolju poziciju u regionu sa ugovorenim projektima vrijednosti 800 miliona KM, što će biti dodatni podsticaj i Republici Srpskoj.

Petrović je rekao da je energetika najbolja šansa za budućnost Srpske, koja ima velike potencijale i kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, posebno u hidroenergetici i solarnim elektranama i vjetroparkovima.

On je istakao da je pet ugovorenih projekata - hidroelektrane Dabar, Bistrica tri, Buk Bijela, vjetropark "Hrgud" i solarna elektrana Trebinje - ukupne snage 430 megavata, što je ukupno 30 odsto postojećeg energetskog potencijala koji Srpska koristi.

"Ovih pet projekata je vrijednosti oko 800 miliona evra i prihoda 1.100 gigavatčasova dodatnih električne energije u Republici Srpskoj, čija je vrijednost danas oko 500 miliona KM i to će biti novi prihodi u ERS-u kada ti projekti budu završeni", rekao je Petrović za ATV.

On je naveo da će tih 500 miliona KM biti raspoloživo i za budžet Republike Srpske, ali i za investicije u ostale potecijale, kao što su solar i voda.

Petrović je izrazio zadovoljstvo što su sva preduzeća u sistemu ERS-a prošle godine poslovala pozitivno i da je ukupan poslovni dobitak 80 miliona KM neto.

"Bili smo dobri domaćini i ima prostora i za dodatne uštede, ali i izdataka zbog povećanih cijena radne snage i energenata. Sredstva možemo izdvojiti za sve remonte i redovno održavanje proizvodnje jer imamo i povećane cijene koje izvozimo", rekao je Petrović.

On kaže da jedino zabrinjava hidrologija, jer nije bilo padavina u ovoj godini, dodajući da od jedne dobre kiše može biti ostvaren višak i od 100 miliona evra.

Govoreći o nedavno završenom energetskom samitu u Trebinju, Petrović je rekao da je prezadovoljan organizacijom i da je za tri dana bilo registrovano 711 učesnika, te održano deset panela iz različitih oblasti energetike.

"Osnovi zaključak samita je da je neophodno da donosioci odluka i oni koji ih sprovode moraju da pristupe izmjenama strategija i planova razvoja. To znači da se moramo prilagođavati situaciji po pitanju energenata, a jedno je sigurno da opstanak termoelektrana ne zavisi samo od ugljen-dioksida već i od zaliha uglja i da se pribjegava izgradnji obnovljivih izvora", rekao je Petrović.