Trebinje

Petrović: ERS prvi u BiH nabavlja električno vozilo

  • Извор: СРНА
  • 13.04.2023. 14:43

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" (ERS) Luka Petrović izjavio je danas da ovo preduzeće radi na uvođenju pametnih tehnologija koje su budućnost, te da ERS prvi u BiH nabavlja vozilo na električni pogon.

"Primjenom pametnih tehnologija čuva se energetska stabilnost i kontroliše potrošnja u energetskom sistemu", rekao je Petrović na godišnjoj konferenciji za novinare ERS-a.

On je istakao da su pokrenuta dva nova segmenta u rezvoju ERS-a - službe za energetsku efikasnost i pametne tehnologije, koje žele da primjenjuju u oblasti proizvodnje, distribucije, novih objekata i kod prozjumera, za koje je još otvoren javni poziv.

Petrović je ukazao i na značaj prilagođavanja procesu elektromobilnosti koji je aktuelan u Evropi i najavio da će ERS, kao uzor drugim preduzećima, prvi u BiH nabaviti električni automobil jer se od 2026. godine u Evropi neće više proizvoditi automobili sa motorima na naftne derivate.

Izvršni direktor za tehnička pitanja u ERS-u Ivan Koprivica rekao je da ERS kao dio pametnih tehnologija uvodi nadzor distributivne mreže dronom, jer je ona stara i razuđena i potrebna su velika ulaganja u njenu rekonstrukciju.

On je ukazao da je to značajno jer je distribucija temelj elektroenergetskog sistema, navodeći da su distributivna preduzeća ERS-a prošle godine imala izuzetne rezultate jer su znatno smanjeni gubici struje na mreži.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: 16 блокова (12+) (Р)

    '' Филм: 16 блокова (12+) (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)