Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske

Petričević: Vlada Srpske u dobroj mjeri pomogla privrednicima

  • Извор: АТВ
  • 16.11.2021. 20:46

Sve aktivnosti koje je Ministarstvo sprovelo u prethodnom periodu zajedno sa Vladom Republike Srpske su u najvećoj mjeri bile u kontinuitetu sarađivanja same poslovne zajednice i institucija, rekao je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

"Za period januar - septembar 2021. godine imamo rast industrijske proizvodnje u visini 14 procenata, takođe imamo i rast prosječne neto plate koja sa septembrom iznosi 1024 KM. Sa druge strane, uspjeli smo da zadržimo i broj radnika pa čak i da povećamo u odnosu na sam početak pandemije na nekih 275 hiljada i sve su to neki pokazatelji koji na neki način govore da smo uspjeli da sačuvamo vitalnost naše privrede pored velikih izazova koje je izazvala sama pandemija kovida 19", kaže Petričević.

Petričević kaže da je bitno istaći da su u stalnoj komunikaciji sa svim njihovim socijalnim partnerima i da kroz jedan zajednički nastup nastoje da odgovore svim izazovima.

"To ćemo svakako da radimo i u budućnosti i zahvaljujući toj pozitivnoj saradnji možemo biti svi, na neki način, zadovoljni s obzirom na kakve smo probleme nailazili u prethodnom periodu koji su direktno bili uzrokovani samom pandemijom kovida 19", rekao je Petričević.

Vlada Republike Srpske je kroz svoje mjere koje je sprovodila u tom periodu u dobroj mjeri pomogla privrednicima, a sa druge strane jedan odgovoran pristup i odnos privrednika koji su bili dovoljno sposobni da se prilagode poslovanju u vandrednim okolnostima gdje su određeni uspjevali da svoje poslovne aktivnosti preusmjere u određene druge djelatnosti kako bi se situacija mijenjala kroz sam taj period.

"U ovoj godini smo pomogli privredu u procesu nabavke novih tehnologija i opreme u prerađivačku industriju u visini od sedam miliona maraka", kaže Petričević.