Investicije

Petričević obećao - dogodine duplo podsticaja

  • Извор: АТВ
  • 01.04.2022. 19:34

Uprkos pandemiji i otežanim uslovima poslovanja u banjalučkoj firmi "Arke" ne odustaju od investicija. Proizvode kese, aluminijske folije, papir za pečenje. Ulagali su, kažu, i prethodne tri godine - prvo u proizvodnu halu i skladište, zatim nove mašine i opremu.

"Imamo novu mašinu koju smo planirali, sa tim se prijavljujemo ponovo na konkurs", rekla je Dženana Cikota, zamjenik direktora firme "Arke" Ramići.

- Kolika je bila vrijednost investicije?

"123.000 eura", rekla je Cikota.

Privrednici u Srpskoj, ovih dana imaju priliku da se izbore za dio kolača od 12 miliona maraka, od ukupno 15 miliona koiliko je planirano za podršku privredi u ovoj godini. To su sredstva Vlade za podsticaje za ulaganja u nabavku savremenih tehnologija, opreme ili razvoj i inovacije.

"Vlada Republike Srpske izdvaja 2022.godine za pomoć realnom sektoru i dogvoreno je putem resornog ministarstva i Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore da se to podijeli u nekoliko programa, pa između ostalih i ovaj program od 12 miliona maraka", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević priznaje da ovaj iznos nije dovoljan. Iako, kaže da uvijek može više i bolje, čini se da se nije dovoljno potrudio. Obećava više.

"Ja sam siguran da će sredstva za iduću godinu biti, ako ništa, duplo veća nego što su za ovu godinu", rekao je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske. 

- Kako mislite da će biti duplo veća sredstva? Šta ćete napraviti?

"Ja se iskreno nadam da ćemo imati u budžetu", rekao je Petričević.

U tom slučaju privrednici bi dogodine mogli da računaju na 30 miliona maraka.

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм