Први пут у протеклих 11 мјесеци

Пало повјерење инвеститора у Њемачку

  • Извор: Агенције
  • 16.07.2024. 17:24

Повјерење инвеститора у Њемачку смањено је у јулу, први пут у протеклих 11 мјесеци, првенствено због политичке неизвјесности у Француској и недостатка јасноће о будућој монетарној политици Европске централне банке (ЕЦБ).

Према јулским резултатима Европског центра за економска истраживања (ZEW), који оцјењује очекивања инвеститора и аналитичара за наредних шест мјесеци, Индекс економског повјерења у јулу је смањен за 5,7 поена у односу на претходни мјесец.

Индекс, који је у јуну износио 47,5 поена, овог мјесеца је пао на 41,8. Очекивања тржишта су била да ће се индекс у јулу смањити на 42,3 поена.

Предсједник ZEW -а Ахим Вамбах изјавио је да су економска очекивања у Њемачкој пала први пут у годину дана, упозоривши да се економски изгледи и даље погоршавају.

Он је казао да су паду допринијели пад извоза у мају који је био већи од очекиваног, политичка неизвјесност у Француској и недостатак јасних показатеља у будућој монетарној политици ЕЦБ-а.

Њемачка економија је успјела избјећи улазак у техничку рецесију растом од 0,2 одсто у првом кварталу године, након двогодишње рецесије. Њемачка економија је и даље крхка, посебно због сталних слабости у сектору производње који игра већу улогу него у другим државама у Европи.

Њемачка влада је 24. априла ревидирала очекивање раста за 2024. годину на 0,3 одсто.

Стопа раста незапослености у Њемачкој порасла је на шест одсто у јуну 2024, највиша од маја 2021. године и изнад тржишних прогноза од 5,9 одсто.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.