Основана 1602.

Ово је најмоћнија компанија у историји

  • Извор: Агенције
  • 09.09.2024. 04:00

Компанија, која је касније прерасла у највећу свјетску корпорацију, основана је 20. марта 1602. године. Ријеч је о Холандској источноиндијској компанији, коју многи сматрају највећом корпорацијом у читавој свјетској историји.

Холандска источноиндијска компанија, односно на холандском Vereenigde Oostindische Compagnie је углавном позната под скраћеницом VOC.

Термин Источна Индија указује на чињеницу да је ова компанија пословала на подручју данашње Индије и југоисточне Азије.

Наиме, дуго у историји за то подручје се користио назив Источна Индија, док су карипска острва која је открио Кристофер Колумбо називана Западном Индијом.

Компанија је настала у форми акционарског друштва, што је већ била прилично честа појава у тој ери раног капитализма. У великом дијелу западноевропских земаља основана су предузећа која су имала акционаре.

У поређењу са другим акционарским друштвима, VOC је био јединствен по томе што је успио да добије монопол на холандске колонијалне активности у Азији.

Наиме, европска трговина са Азијом је у то вријеме била од огромног значаја.

Холандски бродови су превозили милионе тона робе, а профит је био огроман. Уз све ово, VOC је успио да добије такве уступке од холандске владе да је постао готово држава у држави.

На примјер, имала је своју војску, могла је да оснива колоније и да кује свој новац.

VOC је могао да води и ратове, а на својој територији имао је право да хапси људе.

Између 1602. и 1796. године, VOC је послао око милион Европљана у Азију користећи своју флоту од 4.785 бродова.

Претпоставља се да је око 1637. укупна вриједност VOC-а била - прерачуната у данашњу валуту - око 7,4 хиљаде милијарди долара, пише Повијест.хр.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: