Tenzije oko Ukrajine

Ova zemlja bi mogla da profitira od sankcija Rusiji

  • Извор: Телеграф
  • 23.02.2022. 15:27

Kada počnu sankcije Zapada, trgovinski tok Moskve će se pomjeriti ka kineskom tržištu.

Predviđa se da će širi spektar sankcija protiv Rusije produbiti trgovinske odnose između Rusije i Kine koji nisu denominirani u dolarima, kaže bivši američki trgovinski pregovarač i zvaničnik Svjetske banke Hari Brodman.

"Problem sa sankcijama, posebno u vezi sa proizvođačem nafte, što Rusija jeste, biće curenje u sistemu", rekao je Brodman.

Otkako su 2014. godine uvedene manje kaznene mjere nakon ujedinjenja poluostrva Krim, Kina se, navodno, pojavila kao njena najveća izvozna destinacija.

Vašington i zapadne zemlje spremne su da uvedu širi spektar ekonomskih kazni protiv Rusije ako Moskva eskalira trenutni sukob u otcjepljenim republikama. Kremlj je ranije ove nedjelje priznao nezavisnost i jednog i drugog.

Priznanje je navelo Bijelu kuću da oslobodi "prvu tranšu" novih sankcija Rusiji. U utorak je američki predsjednik Džo Bajden potpisao izvršnu uredbu koja bi trebalo da bude usmjerena na "rusku elitu i članove porodice". Bajden je takođe tvrdio da projekat gasovoda Sjeverni tok 2 "neće napredovati" i da će sankcije pomoći "da se ruska vlada odsječe od zapadnog finansiranja" zabranom trgovine njenim suverenim dugom.

Prema izvršnoj naredbi, bilo koja institucija u ruskom sektoru finansijskih usluga je meta daljih sankcija. Podsjeća se da se više od 80 odsto ruskih dnevnih deviznih transakcija i polovina njene trgovine namiruju u američkim dolarima.

Bajden je obećao da će preduzeti snažne mjere kako bi se uvjerio da sankcije budu usmjerne isključivo na rusku ekonomiju.

Međutim, nekoliko eksperata kaže da izbacivanje privrede od 1,5 biliona dolara iz globalne trgovine nije lak zadatak jer je Rusija među vodećim svjetskim izvoznicima nafte, prirodnog gasa, bakra, aluminijuma, paladijuma i drugih vitalnih proizvoda.

Bajdenove najave dovele su cijene nafte do maksimuma koji nisu viđeni od 2014.

Prema podacima Svjetske banke, Rusija je činila skoro 2% svjetske trgovine 2020. godine, što je pad sa 2,8% u 2013. godini. BDP zemlje u 2020. je rangiran na 11. mjestu u svijetu, između Brazila i Južne Koreje.

Prema bazi podataka Svjetske banke za svjetsku međunarodnu trgovinu, zavisnost Rusije od trgovine je opala u posljednjih 20 godina. U međuvremenu, njegove izvozne destinacije su se takođe promijenile.

Holandija je prije deceniju bila najveća izvozna destinacija, zbog trgovine naftom, ali ju je zamijenila Kina. Kupovine Njemačke i Britanije iz Rusije uglavnom su stabilne, dok bjeloruski uvoz raste.

Kina je i dalje ruski dobavljač broj jedan, sa mobilnim telefonima, kompjuterima, telekomunikacionom opremom, igračkama, tekstilom, odećom i dijelovima elektronike među vrhunskim kategorijama. Njen udio u ruskom uvozu je porastao od 2014. godine, dok je udio iz Njemačke značajno opao.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.