Regulatorna komisija za energetiku

Od januara skuplja struja u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 15.12.2022. 19:20

Biće promjena na januarskim računima za struju. Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske danas je donijela dvije odluke, jedna se odnosi na mrežarinu a druga na tzv „blok tarifu“. Koliko će struja da poskupi u Srpskoj ne može se tačno reći sve zavisi od potrošenih kilovata.

“Što se tiče uticaja na račune naših građana, moramo naglasiti da će svaki račun u zavisnosti od potrošnje imati različit procenat povećanja i nije moguće reći koliko je prosječno povećanje cijene električne energije za građane”, rekao je Aleksandar Jegdić, sekretar RERS-a.

“Mrežarina se u jednom dijelu plaća fiksno i taj dio je isti a drugi je varijabilan i zavisi od kilovat sata. Tako da ni mrežarina prosječna cijena nije ista”, izjavila je Nada Ćeranić, šef sektora za tarife i tržišta  u RERS-u.

Donesena je i odluka da će se struja obračunavati jednako tokom cijele godine.

“Prestaje da važe oni tarini stavovi koji su važili u 2022. Godini, to su bili stavovi koji su u sebi sadržali stavove ljeto zima”, pojasnio je Vladislav Vladičić, predsjednik Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske. 

Ovo u praksi znači da će građani poskupljenje najbolje osjetiti na računima za ljetnje mjesece. Komplikovane računice regulator je pokušao prikazati tabelarno, tamo stoji da će onima koji potroše 400 kilovata poskupljenje iznositi 5,1% dok će onima sa potrošenih 1200 kilovata poskupljenje izaći na 14,7%. Građani u strahu, svjesni su da je štednja jedino rješenje.

“Pogađa, naravno da pogađa svakoga građanina poskupljenje svako pa i struje na kraju.”

“Ma ne treba se ni grijati, malo prišarafi.”

“Ne znam šta da vam kažem, ovo je da Bog sačuva.”

“Mislim da se neće mnogo promjeniti,”

“Nadao sam se tome, šta da radimo, borićemo se.”

Povećanje cijene električne energije od prvog januara naredne godine najavljivalo se zadnjih mjeseci. Iz Elektroprivrede su ponavljali da građani Srpske imaju najjeftiniju struju, resorni ministar sve pravda time da je ovo bila teška godina za elektro sektor kako zbog energetske krize  i loše hidrologije tako i zbog dotrajalosti pojedinih sistema.

Тагови:
  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.