Smanjuju zavisnost od SAD

Oblast u kojoj EU ima svega 10 odsto udjela

  • Извор: Агенције
  • 11.02.2022. 02:00

Evropska unija (EU) želi da smanji zavisnost od Kine, Tajvana i SAD, kada je riječ o proizvodnji čipova. Uz pomoć velikih subvencija, Evropska komisija (EK) namjerava da privuče tu industriju na Stari kontinent.

"Evropa je kontinent na kojem su počele sve industrijske promjene. Evropa može da postane i domovina sljedeće industrijske revolucije", rekla je predsjednica EK, Ursula fon der Lajen, najavljujući ambiciozan cilj Brisela.

Time misli na razvoj, a pre svega na proizvodnju poluprovodnika, odnosno  na industriju koju EU do 2030. želi da subvencioniše sa ukupno 43 milijarde evra, piše "Dojče vele" (DW).

Osim toga, planira se da pravila o pružanju državne pomoći industriji poluprovodnika postanu fleksibilnija. Pomoću državne podrške i jeftinih kredita za male startape, trebalo bi da se stvori "eko-sistem" za razvoj čipova visokog kapaciteta i njihovu proizvodnju u Evropi.

Evropska unija na globalnom tržištu čipova ima udio od samo 10 odsto.

Prema planovima EK, u idućih osam godina to bi trebalo da poraste na 20 procenata. S obzirom na to da će se svjetska potražnja za poluprovodnicima do kraja ove decenije udvostručiti, proizvodnja bi u EU morala praktično da bude učetvorostručena kako bi se ostvario taj cilj, izračunao je komesar za industriju, Tjeri Breton.

Novost u najavljenom zakonskom paketu EU jeste to da bi Komisija ubuduće, u slučaju "zastoja" u snabdijevanju čipovima - na primjer, za potrebe automobilske industrije kao tokom prošle godine - mogla da proglasi svojevrsno "vanredno stanje" po pitanju čipova.

U tom slučaju, Komisija bi mogla da prisili one firme koje su dobile subvencije da svoje proizvode prodaju isključivo u Evropi, odnosno da čipovima snabdijevaju određene privredne grane. Zakonom o čipovima, EU se uključuje u globalnu utakmicu podsticanja proizvodnje, u kojoj učestvuju Kinezi i Amerikanci.

SAD planiraju da sa oko 52 milijarde dolara subvencionišu proizvodnju dijelova za računare u toj zemlji, a Kina će u svoje državne firme za istraživanje i razvoj da "upumpa" čak 150 milijardi dolara.

Cilj Evropske komisije jeste da "preseli" kompletan proizvodni lanac u Evropu, naglasila je komesarka EU Margrete Vestager. Kako bi Evropa strateški postala nezavisnija, potrebno je odvojiti se od Kine, smatraju Jan-Peter Klajnhans i Džon Li iz berlinske fondacije Nova odgovornost.

Тагови: