Za milion barela dnevno

Novi udar Saudijske Arabije na Bajdena: Odlučili da smanje proizvodnju nafte

  • Извор: Агенције
  • 05.06.2023. 08:29

Zemlje koje proizvode naftu pristale su na kontinuirano smanjenje proizvodnje, u pokušaju da podignu trenutne niske cijene.

Saudijska Arabija je rekla da će smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno u julu, a OPEK+ kaže da će se ciljevi smanjiti za dodatnih 1,4 miliona barela dnevno od 2024. godine.

Tektonske promjene: Kako će članstvo Saudijske Arabije u BRIKS-u uticati na svijet

Tektonske promjene: Kako će članstvo Saudijske Arabije u BRIKS-u uticati na svijet

Organizacija OPEK+ čini oko 40 % svjetske sirove nafte i njene odluke mogu imati veliki uticaj na cijene nafte. Na azijskom trgovanju rano jutros, sirova nafta tipa Brent je porasla je za čak 2,4 odsto, prije nego što se "smirila" na oko 77 dolara po barelu, piše BBC.

"Blumberg": Ruska nafta i dalje pokreće EU, samo je sada prodaje ova država!

Sastanak zemalja bogatih naftom - a predvođenih Rusijom, održan je u nedjelju, 4. juna, u trajanju od sedam sati. Ukupno smanjenje proizvodnje nafte, koje je OPEK+ preduzeo od oktobra 2022. godine, dostiglo je nivo od 3,66 miliona barela dnevno, prema riječima zamjenika ruskog premijera Aleksandra Novaka.

Dalji pad proizvodnje vjerovatno će podstaći tenzije sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, koji je ohrabrio proizvođače da otvore slavine kako bi cijene bile niske.

Kako je BRIKS postao sila na koju treba računati i zašto bi svi da se pridruže

Kako je BRIKS postao sila na koju treba računati i zašto bi svi da se pridruže

Američki predsjednik, koji je pretrpio politički udar zbog viših cijena goriva, optužio je članice OPEK da su stali na stranu ruskog predsjednika Vladimira Putina tako što su pristali da smanje proizvodnju. Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi da otputuje u Saudijsku Arabiju ove nedjelje.

Maduro: Venecuela želi u BRIKS, Lula: Sanjam o zajedničkoj valuti

Maduro: Venecuela želi u BRIKS, Lula: Sanjam o zajedničkoj valuti

Ovaj potez takođe rizikuje da ponovo podstakne obuzdavanje inflacije širom Britanije i Evrope. Porast cijena u privredi usko je povezan sa troškovima energije.

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:55 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:25 Серија: Преко Атлантика (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 22:25 Филм

    ''''Филм

  • 00:35 Ноћни програм

    Ноћни програм