Кристијан Линднер

Њемачки министар финансија: Нисмо болесник Европе, већ само уморни човјек

  • Извор: Кликс
  • 20.01.2024. 14:37

Њемачки министар финансија Кристијан Линднер је на Свјетском економском форуму (WEF) у швајцарском Давосу говорио о економији његове државе због које се ова земља назива "болесником Европе".

Он не мисли да је земља "болесник Европе" те је напоменуо да је донедавно пролазила кроз веома успјешан период.

"Након веома успјешног периода од 2012. до ове кризне године, Њемачка је попут уморног човјека након кратке ноћи", констатовао је.

Њемачка се прошле године поново почела називати "болесником Европе". Разлог за то јесте што се десио пад њене економије за 0,3 посто, што је погођена високим цијенама енергије, високом инфлацијом и високим каматним стопама. Производња у овој држави је прошле године смањена за два посто.

Смањен број незапослених у Српској

Смањен број незапослених у Српској

"Болесник Европе" је синтагма која је први пут искориштена 1998. године, када се уједињена Њемачка такође суочавала с економским изазовима. Министар Линднер сматра да је очекивање ниске стопе економског раста позив на буђење.

"А сада имамо добру кафу, што значи структурне реформе, па ћемо наставити с економским успјесима", додаје.

Као великим изазовом је истакао рјешавање њемачког дуга и дефицита. Тврди да је у влади био једини који је био посвећен том рјешењу и да је успио ријешити питање дуга, преноси ЦНБЦ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)