Радна снага

Њемачка удвостручује број виза за земље региона

  • Извор: Блиц
  • 16.05.2024. 10:43

Због недостатка радне снаге који притиска привреду и економију, Њемачка је одлучила да удвостручи број виза које ће држављанима неколико земаља Западног Балкана омогућити да лаже дођу до посла у Њемачкој.

Федерална агенција за рад ће од 1. јуна издавати чак 50.000 виза радницима из Србије, БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Албаније, као и са територије Косова, пише Блиц.

Приликом експлозије киоска погинуле 3 особе, 16 повријеђено

Приликом експлозије киоска погинуле 3 особе, 16 повријеђено

Предуслов за издавање визе биће одобрење Савезне агенције за запошљавање, које се мора прибавити унапријед. Званичан назив документа је “Регулатива за Западни Балкан” и важи за сваки вид запошљавања, без обзира на то да ли је призната квалификација, наводи се на сајту њемачке амбасаде. Додају да ће нова регулатива важити од 1. јуна, а дотад ће се термини и даље обављати путем система лутрије. Претходно извлачење било је од 7. до 14. маја.

Подношење захтјева

Документа која је неопходно поднијети приликом подношења захтјева за возу с у: 2 примјерка Видеx обрасца (попуњавање је онлајн, на њемачком или енглеском језику, затим одштампати и потписати примјерак.) Важно је напоменути да овдје није потребно поднијети захтјев за шенген визу. Потребно је доставити пасош (оригинал и фотокопија свих релевантних страница). Пасош треба да има најмање двије празне странице и треба да вриједи још најмање три мјесеца по истеку визе. Треба приложити фотокопију странице пасоша са личним подацима, као и фотокопију свих страница на којима се налазе визе, печати и друге напомене.

Запросио д‌јевојку уз помоћ трактора и косилице

Запросио д‌јевојку уз помоћ трактора и косилице

Треба доставити три идентичне биометријске фотографије за пасош, не старије од шест мјесеци, изјава о радном односу (оригинал + фотокопија), потврда о знању њемачког језика, мада знање њемачког језика начелно није потребно, наведено је на сајту Амбасаде. Треба доставити доказ о обезбјеђивању довољних средстава за живот у пензионом добу (за подносиоце захтјева старије од 45 година), здравствено осигурање, такса.

У односу на 2022. годину број страних радника у Њемачкој, а поријеклом су са ових простора је порастао 22 одсто. Прецизније, на основу Уредбе о Западном Балкану, подаци показују да је око 76.000 људи из Србије, БиХ, са Косова, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Албаније крајем 2023. године имало радне дозволе у ​​Њемачкој.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    '''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)