Недостатак квалификоване радне снаге

Нијемци вапе за четири "женска" занимања

  • 27.03.2024. 18:11

Недостатак квалификоване радне снаге у њемачкој привреди посебно је видљив у професијама које обично обавља један пол, наводи Институт за њемачку привреду (ИВ), а преноси дпа.

ИВ је анализирао десет група занимања у којима постоји посебно велики недостатак квалификованих радника. Сви ови послови су били типично женски или типично мушки. Завод је дефинисао таква занимања ако је удио једног или другог пола у радној снази најмање 70 одсто.

Недостаје радника у типично женским занимањима, као што су чување д‌јеце, наставници, социјални рад и социјална педагогија, пише Феникс Магазин.

У свакој од ових професија 2023. године у Њемачкој је недостајало по двадесет хиљада квалификованих радника. Нешто мање непопуњених радних мјеста, око 18.000, било је у типично мушком занимању грађевинске електротехнике.

Напори да се родно специфична занимања отворе за раднике другог пола до сада су само донекле уродили плодом, наводи ИВ. Примјера ради, удио жена међу аутомеханичарима се удвостручио од 2014. године, али на свега пет одсто.

У неким типично женским пословима удио мушкараца је још мањи, па су само два одсто социјалних радника мушкарци. С друге стране, у здравству и њези удио мушкараца је повећан за више од два процентна поена, на око 25 одсто.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)