Zbog situacije u Ukrajini

Nema nestašice nafte i gasa u Republici Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 05.05.2022. 19:52

Nema nestašice nafte i gasa u Republici Srpskoj, svi distributeri posluju bez ometanja. Trenutni problem su visoke nabavne cijene goriva, jer zbog dešavanja u Ukrajini rastu gotovo na dnevnom nivou. Za sada nema najava da bi se snabdijevanje BiH moglo zaustaviti, ali ni skok cijena.

"Trenutne cijene se kreću od 3 KM do 3,19. distributeri u skladu sa svojom poslovnom politikom formiraju maloprodajne cijene, za sada nema nekih drastičnih skokova. Ono što je sigurno u narednom periodu je da će eventualno doći do rasta cijena, ali to je skok između 3 i 5 feninga i to je ono što za sada možemo da najavimo", kaže Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Srpske 

Energenti se nabavljaju od onih koji ih nude po najboljih uslovima, kaže ministar energetike. Uskoro će se vršiti novi pregovori za uvoz gasa, kada slijedi potpisivanje novih ugovora. 

"Mi u ovom trenutku imamo snabdjevača koji još uvijek nije doveo u pitanje osnovni ugovor. U junu će se vršiti novi pregovori i zaključivati novi ugovori za naredni period, nadam se da ćemo do tada biti razumni kao što smo bili i do sada I da nećemo donositi odluke koje će nam pogoršati položaj I poziciju za zaključenje ugovora o o snabdijevanju gasom na području BiH", kaže Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Da do sada nije bilo problema u nabavci govore i podaci UIO. U odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine uvoz nafte se povećao za 7 odsto, ali i vrijednost uvezenog, i to čak 102 puta. Slično je i sa gasom. 

"U 2022. godini u prva 4 mjeseca smo uvezli 126 hiljada tona u vrijednosti od 120 miliona KM, a u prošloj godini je to bilo nešto više 99 hiljada tona u vrijednosti od 70 miliona KM", kaže Ratko Kovačević, potparol UIO BiH. 

Sve promjene na tržištu djeluju najviše na obične građane i potrošače. Veće cijene benzina posljednjih mjeseci su često bile neopravdane, jer su benzinske pumpe iskoristile priliku da zarade. Zbog toga inspekcija treba svoj posao bolje da radi i cijene više da kontroliše, kažu iz Udruženja potrošača. 

"Sve ove kazne što su izrečene od strane tržišne inspekcije platili su potrošači. Nikome od građana neće biti vraćen novac za sve one razlike koje su ustanovljene da su bile neregularne"; kaže Murisa Marić, udruženje za zaštitu potrošača "Don".

Od kada su cijene goriva počele rasti najveća zabilježena iznosila je 3,40 KM. Da tu brojku više neće vidjeti na benzinskim pumpama, nadaju se svi građani Republike Srpske.

Тагови:
  • 21:45 Серија: Преко Атлантика (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм