"Tajni vladari svijeta novca"

Najmoćnija kompanija iz sjenke dodatno uvećala imovinu: Imaju 10 biliona samo zbog propasti banaka

  • 14.04.2023. 14:01

Imovina kompanije Blek rok porasla je na 9,09 biliona dolara u prvom kvartalu pošto su se tržišta akcija i obveznica oporavila i deponenti su tražili pokriće nakon kolapsa nekoliko američkih banaka.

Neto prilivi u sva sredstva kompanije iznosili su 110 milijardi dolara, saopštio je BlackRock. Dugoročni investicioni proizvodi, koji uključuju zajedničke fondove i ETF-ove, dodali su 103 milijarde dolara, nadmašivši prosječnu procjenu analitičara od 84,1 milijarde dolara.

Federalne rezerve su počele agresivno da povećavaju kamatne stope početkom prošle godine u pokušaju da ukrote inflaciju, testirajući otpornost mnogih malih i srednjih zajmodavaca. Depoziti u komercijalnim bankama su opali — posebno u nedjeljama koje su uslijedile sredinom marta nakon kolapsa Silicijumske doline banke i Signature banke. BlackRock je, u međuvremenu, napravio preokret, pošto su klijenti uložili neto 8 milijardi dolara u njegove proizvode za upravljanje gotovinom u prvom kvartalu.

„Današnja kriza povjerenja u regionalni bankarski sektor dodatno će ubrzati rast tržišta kapitala, a BlackRock će biti centralni igrač“, rekao je u saopštenju glavni izvršni direktor Lari Fink (70).

Akcije BlackRock-a, koje su pale za 5,3% ove godine do četvrtka, ostale su nepromijenjene u ranom trgovanju.

Sredstva pod upravom BlackRock-a porasla su za 5,8% od kraja prošle godine, kada su iznosila 8,6 biliona dolara, djelimično podstaknuta dobitkom na tržištu akcija i obveznica. S&P 500 je porastao za 7% u prvom kvartalu.

Korigovani neto prihod pao je 18% u odnosu na prethodnu godinu na 1,2 milijarde dolara, ili 7,93 dolara po akciji, nadmašivši prosječnu procjenu Volstrita od 7,67 dolara. Prihod je opao za 10% na 4,24 milijarde dolara, što odgovara predviđanjima analitičara, piše Biznis Telegraf.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.