Rast cijene

Nafta dostigla maksimum od 118 dolara

  • Извор: Танјуг
  • 03.03.2022. 10:04

Cijene nafte su danas produžile rast, pri čemu je evropska nafta Brent skočila iznad 118 dolara po barelu usljed poremećaja u trgovini i problema sa isporukom zbog zapadnih sankcija Rusiji, dok su američke zalihe "crnog zlata" pale na višegodišnji minimum.

Nafta Brent je na terminskom tržištu ugovarana tokom noći po cijeni od čak 118,22 dolara za barel, najvišoj od februara 2013, a američka nafta WTI je dostigla je 11-godišnji maksimum od 114,70 dolara po barelu, javlja Rojters.

Rast cijena je usljedio nakon odluke SAD da uvede sankcije ruskom sektoru prerade nafte, što je izazvalo zabrinutost da bi izvoz ruske nafte i gasa mogao biti sljedeća meta.

Vašington se za sada uzdržava od ciljanja ruskog izvoza nafte i gasa pošto administracija predsjednika Džoa Bajdena odmjerava uticaj koji bi potencijalne sankcije imale na globalna tržišta nafte i cijene energije u SAD-u.

Australijski ANZ banka je podigla kratkoročnu prognozu rasta cijena nafte na 125 dolara po barelu, dodajući da bi deficit ponude mogao dodatno da podstakne cijene.

Rusija je treći svjetski proizvođač nafte i najveći izvoznik nafte na svjetska tržišta, prema Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA). Izvoz ruske sirove nafte i naftnih derivata dostigao je u decembru 7,8 miliona barela dnevno, navodi IEA.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, odlučili su na jučerašnjem sastanku da se i dalje drže ranije utvrđenog plana o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno u aprilu, uprkos porastu cijena. Rojters navodi da je grupa OPEK+ ignorisala krizu u Ukrajini i apele potrošača da jače povećaju proizvodnju.

U međuvremenu, zalihe sirove nafte u SAD su nastavile da opadaju.

Količine u rezervoarima u ključnom američkom naftnom čvorištu u Kušingu, u Oklahomi, spustile su se na najniži nivo od 2018, dok su američke strateške rezerve pale na skoro 20-godišnji minimum, i to pre još jednog puštanja u promet nafte iz rezervi koje je Bijela kuća najavila u utorak u tandemu sa drugim industrijalizovanim zemljama, dodaje Rojters.

Тагови:
  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.