Заштићен

На тржишту доступан брендирани гламочки кромпир

  • Извор: СРНА
  • 17.10.2024. 08:29

То што је гламочки кромпир добио заштиту географског поријекла и званично се појавио на тржишту као бренд олакшаће пољопривредницима продају, а Удружењу "Гламочки кромпир" већ се јављају трговински ланци који откупљују декларисану робу.

"Одмах је видљив напредак, јер чланови Удружења немају проблема са пласманом робе на тржиште, сами склапају договоре и задовољни су цијеном продаје", рекао је Срни предсједник Управног одбора Удружења "Гламочки кромпир" Синиша Шолак.

Шолак, који је и један од покретача иницијативе да гламочки кромпир постане бренд, истакао је да је процес трајао годину дана и да је сада заштићено географско поријекло и назив.

Вишковић: У новембру приједлог ребаланса буџета

Вишковић: У новембру приједлог ребаланса буџета

"Већ нам се јављају тржни ланци који откупљују декларисану робу и тренутно путем чланова Удружења имамо засијано око 58 хектара. Свакодневно нам се јављају људи из Гламоча који су заинтересовани да се укључе у Удружење како би лакше долазили до продаје", рекао је Шолак и додао да Удружење има 44 члана.

Он је напоменуо да има сазнања од трговинских ланаца да се на тржишту појављује кромпир који није гламочки, а тако је представљен.

Шолак је рекао да је ово просјечна година када је ријеч о кромпиру, те да се због доста кише дуго чекало на вађење.

Лазар (13) из Бањалуке спасио тета Драгославу из пожара

Лазар (13) из Бањалуке спасио тета Драгославу из пожара

Процедура заштите географског поријекла гламочког кромпира недавно је окончана, те је уписом у Регистар географских ознака и имена поријекла и званично постао бренд.

Гламочки кромпир сије се на надморској висини између 880 и 920 метара, а на квалитет утиче клима, као и кречњачко подручје, састав земљишта од калцијум-карбоната и разни природни фактори, као и непостојање загађивача.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм