Одговор Русије може бити само асиметричан

Медведев: Америка и Американци морају да плате за своје злочиначке одлуке

  • Извор: РТ Балкан
  • 27.04.2024. 15:31

Одговор Русије на конфискацију своје имовине може бити само асиметричан, што не значи да ће бити мање болан, навео је замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев, коментаришући амерички закон о конфискацији руске имовине.

"Очигледно је да на тај безобразлук САД о бесрамној крађи наших драгоцјености, Русија неће моћи потпуно симетрично да одговори. Разлог је јасан – ми немамо значајну количину имовине америчке владе, укључујући амерички новац, права и другу имовину", написао је Медведев на Телеграму.

Он је напоменуо да Русија, као одговор на конфискацију своје имовине у Сједињеним Државама, може одлучити да одузме имовину приватних лица која је под јурисдикцијом Руске Федерације.

"Говоримо о одузимању имовине, на примјер судском одлуком, имовине приватних лица која се налазе у јурисдикцији Русије (новац, некретнине и покретна имовина, имовинска права). Да, то је сложена прича, пошто су ти појединци обично дјеловали као инвеститори у руску економију. А ми смо им гарантовали неповредивост права приватне својине", додао је.

Медведев је истакао да се онда десило неочекивано – САД су Русији објавиле хибридни рат, укључујући правни и судски, створивши механизам за незаконито присвајање руских добара, што је потпуно супротно међународном и руском националном праву.

Како је додао, могућ одговор Руске Федерације на конфискацију имовине налази се у руском законодавству - такозване реторзије и цитирао члан 1194 Грађанског законика Руске Федерације, који каже да "Влада Руске Федерације може успоставити реципрочна ограничења (реторзије) у односу на имовинска и лична неимовинска права грађана и правних лица оних држава које имају посебна ограничења за имовинска и лична неимовинска права руских грађана и правних лица".

"То правило треба проширити, јер конфискација руске имовине представља престанак имовинских права. То значи да наша норма мора да предвиђа не само ограничење права страних лица, већ и њихов престанак, тако да је могуће одузети у корист руске државе, руских правних и физичких лица имовину страних правних лица, ентитета из непријатељских земаља. Америка и Американци морају да плате за своје злочиначке одлуке", закључио је Медведев.

Пратите нас и путем Вибера