Ево на којим позицијама

Маркети у Њемачкој очајнички траже хиљаде радника

  • Извор: Б92
  • 09.09.2024. 16:27

Ланци супермаркета у Њемачкој траже хиљаде нових запослених за пултове са месом, сухомеснатим производима или сиром. На сајту за запошљавање компаније Едека тренутно је око 4.600 слободних радних мјеста, док Реве има више од 3.400.

"Прије свега се очајнички траже месари и продавци специјализовани за месне производе", рекао је извршни директор Савезног удружења њемачке трговине прехрамбеним производима (БВЛХ) Филип Хенеркес, преноси "ДПА".

Потреба за овим кадром расте већ годинама.

Супермаркети се баш због својих месара и деликатеса разликују од дисконта, истакао је Хенеркес.

Едека је одбацила извјештаје да ће укидати пултове са свјежим месом.

"Нико у Едеки не жели да затвори пултове са услугом", рекла је Карстен Пабст, извршна директорка Едека Хибера, дијела ланца на југозападу Њемачке.

Напротив, покушавамо да проширимо те пултове, додала је Пабст.

Међутум, и Едеки Хибер фале радници, па регрутује приправнике, посебно за месаре, не само из Њемачке, већ на примјер и из Индије.

Едека понегд‌је има мјешовиту услугу, гд‌је се месо нуди и на самоуслузи, јавио је "Лебенсмител цајтунг".

Такозвани хибридни пултови понекад функционишу и без особља. БВЛХ потврђује да се број оваквих мјешовитих форми повећава.

Штадлер и Хонер, дио Едеке из Баварске, исто се окреће самоуслуживању. "Све теже успијевамо да попунимо пултове", рекао је директор Даниел Хонер.

У једној продавници у Минхену, пулт са месом, сухомеснатим производима и сиром је смањен са 24 на 7.5 метара, преноси "б92".

Пратите нас и путем Вибера