Tržište

Krize u svijetu, prelijevaju se i u naše dvorište

  • Извор: АТВ
  • 31.10.2021. 19:36

Pet puta ili 500 odsto je skuplje dopremanje sirovine za patike i cipele iz Azije u Derventu. Izračunali su ovo u kompaniji Sanino, a sve zbog poskupljenja energenata i transportne krize na globalnom ekonomskom tržištu.

“Razlozi su navodno, da kažem ti brodari, koji manipulišu tim cijenama. Tako da mi tu ne možemo ništa, odnosno samo da se prialgodimo tim tržištima i tim tokovima cjenovnim”, izjavio je Slobodan Mičatanović, sektor logistike u kompaniji "Sanino" Derventa . 

Povećanje cijena svojih usluga, prevoznici još nisu tražili, ali nisu ni daleko od tog poteza.  Kažu da im je poslovanje na granici isplativnosti. 

“Nestašica je AD-Bluea, tečnost koja pokreće da ne kažem moderne kamione, evro 5, evro 6, bez njih kamioni ne mogu da se kreću. To je tečna urea, najlakše u prevodu, jako je velika nestašica, poskupilo je do sada 130 odsto ta tekućina po jednom litru, što dovodi do velikog probelma proed poskupljenja nafte”, rekao je Igor Beben, vlasnik firme "Beben transport".

Dok se velike svjetske ekonomije "igraju" cijenama energeanta, žitarica, usluga - "mali" mogu da gledaju i očekuju njihov efekat na svojoj koži. 

“Cijena skupljih proizvoda iz uvoza i cijean nafte će da se prlije na troškove ovdje, prosto ako prodavci žele da zadrže istu svoju zaradu, oni će uz istu maržu, a uz skuplje nabavne proizvode da povećaju cijene”, pojašnjava ekonomista Miloš Grujić i dodaje:

"Prošle godine ako biste željeli prinos žitarica, odnosno žitarica po jednom hektaru veći od dvije tone trebali ste da bacite oko 500 kg uree. Tada je to koštalo 150 evra/ha, sada košta 500."

Koliko će krize u različitim sektorima potrajati, niko ne zna i ne može predvijeti njihov kraj. Ekonomsiti savjetuju - racionalno trošiti i ne razmetati se.



Тагови:
  • 20:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)