Савјети

"Краљ" бизниса открио 10 начина како да уштедимо

  • Извор: Мондо.рс
  • 07.12.2023. 12:54

Један од највећих живих бизнисмена, инвеститора, човјек који "сједи" на милијардама, Ворен Бафет (93) инспирација је многима. Његови савјети корисни су свима онима који желе на напредују у каријери, али и другим "обичним" људима. Често савјетује и како најбоље да уштедимо новац. Иако има милијарде, не бахати се њима. Важи за великог филантропа што говори чињеница да се обавезао да ће дати 99% свог богатства у добротворне сврхе прије своје смрти. Такође "не пати" од фирмираних ствари, а што је на нашем поднебљу врло присутно.

"Ја сам тип који је дуго користио телефон на преклоп, јер је то једини телефон који сам знао да користим.“ Он не види смисао да троши више новца на производ само зато што има познату марку или да купује производе који му нису неопходни. Ако купујете ствари које вам не требају, ускоро ћете продавати ствари које вам требају”, чувена је његова изјава.

Бафет је директор компаније "Berkshire Hathaway" која под својим окриљем има око 60 компанија и Бафетово богатство Форбес процјењује на 117 милијарди долара. Недавно је открио 10 разлога због којих су људи сиромашни, шта би требало да ураде по том питању и како да уштеде.

Александар Сегеди, економиста и књиговођа, гостујући на Прва ТВ осврнуо се на неке од Бафетових савјета.

1. Занемаривање личног развоја

Према Бафету, највећа инвестиција коју човјек може да направи јесте да инвестира у себе, било да су у питању неке едукације, читање књиге, учење страног језика или јачање менталног здравља - све је добродошло.

2. Ослањање на кредитне картице

Александар Сегеди осврнуо се на коришћење картица и подизање кредита. Потпуно подржава кредите за рјешавање стамбеног кредита, али не и онај са роком исплате од 24 мјесеци зарад љетовања. Такође, један од савјета приликом узимања кредита јесте да се не узима „на празан стомак“. Истиче да су импулсивне куповине чешће када је глад присутна.

3. Посећивање барова и пабова

Друштвене активности попут опијања у баровима могу да повећају трошкове. Одабир приступачнијих друштвених окупљања, попут кућних окупљања, може значајно да допринесе уштеди.

4. Претјерано трошење на одјећу

Бафет, заједно с другим милијардерима, нагиње једноставности у својој гардероби. Одабир класичне, издржљиве од‌јеће умјесто скупих марки може резултирати значајним уштедама.

5. Куповина нових аутомобила

Бафет препоручује куповину половних аутомобила и њихово држање све док су поуздани, умјесто куповине нових модела.

6. Неискоришћена чланарина у теретани

Иако Бафет пропагира активан стил живота, ипак упозорава да многи људи плаћају чланарину у теретани, а у њу уопште не иду. Бесплатне или јефтине фитнес рутине, напомиње, могу бити једнако учинковите ако се редовно практикују.

7. Непотребне услуге претплате

Услуге претплате, ако се пажљиво не прате, могу да постану финансијски губитак. Бафет савјетује људима да редовно прегледавају на шта плаћају претплату, те да ју прекину ако им не пружа никакву корист.

8. Претјерано ослањање на производе за његу коже

Тврди да многи људи имају претјерану употребу производа за његу коже или непотребан трошак на исте. Проналажење једноставне и д‌јелотворне рутине може уштедети и новац и кожу.

9. Пушење и коцкање 

Пушење је, осим здравствених посљедица, скупа навика. Престанак може да доведе до значајног повећања ваше личне рачунице. Такође, коцкарнице никако не подржава. Подстиче људе да доносе финансијске одлуке које иду у прилог њиховој дугорочној акумулацији богатства, а не тренутним узбуђењима.

10. Редовни ноћни изласци

Иако је дружење битно, чести ноћни изласци могу бити значајан трошак. Одабир повољнијих алтернатива као што су кување код куће и филмске вечери могу знатно да смање трошкове.

Пратите нас и путем Вибера