Ministar spoljne trgovine

Košarac: Ubrzo procedura za dozvolu uvoza proizvoda iz Srbije

  • Извор: СРНА
  • 22.03.2022. 16:22

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac očekuje da će u što skorijem roku biti okončane formalne procedure kako bi se od Srbije zvanično zatražila dozvola izvoza određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH).

"Republika Srpska je promptno reagovala, tako da nam je resorno ministarstvo dostavilo zahtjev sa iskazanim potrebnim količinama merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice koje je potrebno uvesti iz Srbije. Iz FBiH još nismo dobili isti zahtjev, ali očekujemo da će nam to dostaviti u što skorijem roku kako bismo mogli nastaviti dalju proceduru", naglasio je Košarac.

On je objasnio da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, na temelju dostavljenih zahtjeva nadležnih entitetskih ministarstava, sačiniti informaciju za predsjedavajućeg Savjeta ministara, koji će se potom obratiti zvaničnim zahtjevom predsjedniku Vlade Srbije.

"U suštini, zatražićemo da BiH bude izuzeta od Odluke Vlade Srbije o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, odnosno da nam se dozvoli uvoz merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice iz Srbije", naveo je Košarac.

Košarac je istakao da se sve aktivnosti sprovode radi sprečavanja nestašice određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištu Republike Srpske i FBiH, kao i očuvanja postojećeg obima poljoprivredne proizvodnje, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

"Ohrabruje me opredijeljenost i angažovanost srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i institucija Republike Srpske da pravovremeno obezbijedimo dovoljne količine osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Vjerujem da će institucije FBiH slijediti ovakvu politiku na dobrobit svih građana i domaćeg poljoprivrednog sektora", poručio je Košarac.

On je naglasio da o ovom pitanju kontinuirano komunicira sa ministrima poljoprivrede Republike Srpske i FBiH, te najavio da će u okviru njegove predstojeće posjete Srbiji to biti predmet razgovora sa nadležnim ministarstvima ove države.

"Sutra putujem u Beograd, gdje me očekuju sastanci sa ministrima trgovine i poljoprivrede Srbije. Uvjeren sam da će Srbija pozitivno odgovoriti na naš zahtjev na temelju dosadašnje saradnje, prijateljskih i bratskih veza, te dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa", naveo je Košarac.