Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: U Rudom sljedeće godine dva pilot projekta direktne pomoći poljoprivrednicima

  • Извор: СРНА
  • 05.11.2021. 15:56

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac, koji je zajedno sa predstavnicima UN Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) boravio danas u opštini Rudo, rekao je da će iduće godine u ovoj lokalnoj zajednici biti realizovana dva pilot projekta direktne pomoći poljoprivrednicima.

Nakon sastanka sa načelnikom ove lokalne zajednice Dragoljubom Bogdanovićem, Košarac je rekao novinarima da su opredijeljeni da izrade strategije i konkretne projekte, a da je jedna od prvih aktivnosti bila da FAO dođe u Rudo, koje je prepoznatljivo po proizvodnji maline, te da i međunarodne organizacije ovdje pomognu.

"Početkom godine smo intervisali preko organizacije FAO, što je jedan od dobrih modela za sadnice i mehanizaciju. Sa takvim projektima nastavljamo i dalje. U toku iduće godine će biti realizovana dva pilot projekta u Rudom da pokažemo direktnu pomoć poljoprivrednicima. Pokušaćemo da povučemo i dio sredstava za ono što stoji u strategiji, a na osnovu naučnih, istraživačkih aktivnosti ćemo tretirati sve ono što bude neophodno", istakao je Košarac.

On je izjavio da će ovaj prostor posmatrati regionalno i integralno razvijati turizam.

"Vidjećemo koje vrste turizma razvijati u kojoj lokalnoj zajednici kako bi entitetske strukture dale zajednički doprinos i da mobilišemo međunarodne organizacije da budu partner u ovim naporima koje čine lokalne zajednice i Vlada Republike Srpske", naveo je Košarac.

On je naglasio da će se pokušati naći mogućnost kako ovo ministarstvo može pomoći lokalnim zajednicama u kontaktu sa međunarodnim organizacijama.

"Pokušaćamo da u kontaktu koje imamo sa našim investitorima, ali i sa Vladom Republike Srpske vidimo na koji način bi mogli riješiti problem u vezi preduzeća `Autodijelovi` i naći adekvatnog kupca", napomenuo je Košarac.

Načelnik ove lokalne zajednice Dragoljub Bogdanović rekao je da ovdje očekuju pomoć jer su kraj gdje narod živi teško i zbog toga odlazi, a svako povezivanje susjednih opština je na dobrobit.

"Imamo razumijevanje i pomoć ministra Košarca i ja mu se zahvaljujem", istakao je Bogdanović.

Načelnik opštine Rudo uručio je danas Košarcu zahvalnicu za pomoć u unapređenju Hrama Svete Marije Magdalene.


  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб