Министар спољне трговине и економских односа

Кошарац: "Тројка“ да одблокира усвајања одлуке у вези са Источном новом интерконекцијом

  • Извор: АТВ
  • 28.11.2023. 11:35

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац позвао је "Тројку" да консолидује своје редове и коначно одблокира процес усвајања одлуке у Предсједништву БиХ у вези са изградњом Источне нове интерконекције.

Не постоји ниједан оправдан разлог, каже Кошарац, да се одуговлачи са давањем сагласности за почетак преговора са Србијом за реализацију овог стратешког пројекта, важног за грађане како Српске, тако и ФБиХ.

"Бошњачки министри дали су подршку у Савјету министара БиХ и заиста је непотребно, нерационално и неприхватљиво да пројекат кочи бошњачки члан Предсједништва БиХ“, додао је Кошарац у објави на друштвеној мрежи "Инстаграм“.

Кошарац је додао да је изградња Источне нове интерконекције дио политичког договора. 

"'Тројка' је обећала да неће блокирати пројекте важне за Републику Српску. То им је прилика да врате повјерење и докажу да су озбиљни. Нека покажу конкретно на дјелу, доста нам је декларативне опредијељености!“, додао је Кошарац.

Република Српска неће одустати од изградње Источне нове интерконекције, јер је, каже Кошарац, ријеч о пројекту који ће за резултат имати повећање безбједности снабдијевања потрошача природним гасом и обезбиједити дугорочну енергетску стабилност у Српској и ФБиХ.

"Српска никада није блокирала развојне пројекте ФБиХ и не постоји ниједан оправдан разлог за блокаду стратешких пројеката у Српској. Не желимо да заустављамо развој ФБиХ. Једнако тако, нико нема право да оспорава и спречава напредак Српске. Наш циљ је да обезбиједимо више интерконекција како би гас био доступан што већем броју грађана и привредних субјеката у Српској и ФБиХ“, каже Кошарац.

Источна и јужна интерконекција су пројекти који ће, сасвим сигурно, допринијети дугорочном и поузданом снабдијевању гасом, али и бржем економском развоју, побољшању стандарда и квалитета живота, као и заштити животне средине, закључио је Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (Р) (12+)

    ''Црна Гуја