Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Privredna zajednica u BiH za pristupanje "Otvorenom Balkanu"

  • Извор: СРНА
  • 21.06.2023. 19:37

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je nakon sastanka sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem da je poslovna zajednica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) raspoložena da BiH pristupi inicijativi "Otvorenog Balkana", ali da postoje političke predrasude.

Košarac je najavio da će u narednom periodu u razgovore o "Otvorenom Balkanu" sa Srbijom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti uključeni privrednici i kompanije iz BiH koje bilježe najbolje rezultate u spotljnotgovinskoj razmjeni sa ovim zemljama.

"Smatramo da regionalna saradnja nema alternativu, kao i da na adekvatan način u narednom periodu treba da uložimo dodatne napore na realizaciji memoranduma o zajedničkom nastupu na tržištu trećih zemalja", rekao Košarac.

Košarac je zahvalio Momiroviću što je predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH i privrednih komora Srpske i FBiH, koji su prisustvovali sastanku u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, prenio informacije o prvim rezultatima realizacije inicijative "Otvoreni Balkan".

Petrović: Srbi ne bi postojali da su se preci ponašali kao Vučinić

Petrović: Srbi ne bi postojali da su se preci ponašali kao Vučinić

Prema riječima Košarca, prvi rezultati su vrlo optimistični i pokazuju da su smanjeni neki troškovi, a neke takse u potpunosti ukinute, te da će biti ubrzan protok robe na graničnim prelazima.

On je naglasio da je posebno važno da radna snaga iz Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije neće imati administrativnih barijera prilikom zapošljavanja u nekoj od ove tri zemlje, što sada u BiH nije moguće, iako postoji potreba za radnicima iz drugih zemalja.

"Vjerujem da ćemo uz komunikaciju koja je danas ostvarena sa predstavnicima Srbije, takvu komunikaciju ostvariti sa predstavnicima Sjeverne Makedonije i Albanije, te da će nadležni organi u BiH donijeti odluku da i BiH pristupi `Otvorenom Balkanu`", rekao je Košarac.

On je istakao da je mnogo bolje da BiH bude dio "otvorenog" nego "zatvorenog" Balkana, te da se privrednicima u Republici Srpskoj i FBiH omogući jednak tretman, a ne da budu na marginama regionalnih inicijativa bitnih za razvoj ekonomije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara rekao je da je danas razgovarano i o pitanju integrisanih graničnih prelaza između BiH i Srbije, prije svega na prelazima Sremska Rača-Rača i Kotroman-Vardište, čijim će puštanjem u rad biti olakšan prelazak granice.

Mazalica: Opozicija bi da preuzme vlast uz intervenciju stranaca

Mazalica: Opozicija bi da preuzme vlast uz intervenciju stranaca

"Srbija već odgovorno pristupa drumskom povezivanju sa BiH", podsjetio je Košarac i dodao da je zajedničko opredjeljenje da se radi na infrastrukturnoj povezanosti, kako drumskoj, tako i željezničkoj i vazdušnoj.

On je naveo da je razgovarano i o provođenju trilateralnog sporazuma Srbije, BiH i Turske, kao i o inicijativi da sljedeći sastanak trilaterale bude održan u Sarajevu.

Košarac je dodao da je tema razgovora bila i unapređenje bilateralne trgovinske saradnje, podsjećajući da je Srbija važan strateški i spoljnotrgovinski partner BiH, te da je zajedničko opredjeljenje razvijanje dobrih odnosa.

Košarac je čestitao Srbiji na dobijanju organizacije izložbe "Ekspo 2027". "To doživljavamo i kao našu pobjedu jer smo dali podršku Srbiji i cijenimo da benefite tako značajne manifestacije mogu imati i privrednici Republike Srpske i FBiH", zaključio Košarac.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм (Р)

    ' ''Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.