Savjet ministara BiH

Košarac: Nije prihvaćena zabrana izvoza oblovine

  • Извор: СРНА
  • 18.03.2022. 17:45

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac rekao je da na sjednici nije donesena odluka o zabrani izvoza oblovine, te da se nada da će to biti učinjeno naredne sedmice jer je, kako kaže, odbijeno bez valjane argumentacije.

"Mislim da je to neobjašnjivo. Ministri iz Republike Srpske glasali su zajedno sa predsjedavajućim Savjeta ministara za donošenje takve odluke, dok su ministri iz FBiH bili protiv", rekao je Košarac novinarima nakon sjednice.

On smatra da to nije dobra poruka za drvoprerađivače u Republici Srpskoj i FBiH koji imaju potrebu za većom količinom drvnih sortimenata da bi u sistemu prerade mogli da uposle svoje kapacitete.

"Jedna struktura ministara iz Federacije pokušavala je da napravi problem zbog toga što kantoni nisu vidljivi u tom procesu odlučivanja. Implementirajući Zakon o spoljnotrgovinskoj politici vidljivo je da je to nadležnost institucija BiH", pojasnio je Košarac.

On navodi da je ista struktura i u kantonima i u Vladi FBiH koja je dala pozitivno mišljenje na ovakvu odluku.

"Imamo problem što nam se ponovo dešava da u Savjetu ministara prilikom odlučivanja postoji zastoj. Mi iz Republike Srpske želimo da pomognemo drvoprerađivačima iz Srpske i FBiH i cijenimo da je sirovina trebala ostati i u Srpskoj i FBiH da uposlimo naše vlastite kapacitete i zadržimo tu sirovinu s obzirom na to da će doći do poremećaja", smatra Košarac.

On je rekao da će, ukoliko ne bude donesena odluka o zabrani izvoza oblovine, oblovina odlaziti na tržišta EU i druge zemlje, a da drvoprerađivači u BiH neće imati posla.

"Neka tu odgovornost snose oni koji su protiv takve odluke", istakao je Košarac.

On je napomenuo da je riječ o odluci koja je donesena u prvom čitanju i da se nada da će u izjašnjavanju o toj odluci naredne sedmice u drugom krugu glasanja biti donesena odluka o zabrani izvoza oblovine, te da će argumentima zagovarati da se ta odluka donese.

"Nastaviću da razgovaram sa kolegama. Bilo je neobjašnjivih stavova da je veoma važno mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje. Ono nije bitno jer zakon ne tretira dostavljanje mišljenja UO UIO jer je riječ o izvozu, a ne uvozu. Koji su stvarni razlozi, zaista ne znam", rekao je Košarac.

On je dodao da je izneseno obrazloženje za one koji imaju ugovore o izvozu da se na njih ne odnosi ova odluka, ali da je to potpuno neopravdano jer, kako je istakao, niko nije mogao da kaže ko će voditi računa o kontroli validnosti tih ugovora.

"Da li će biti nekih retroaktivnih ugovora. Na kraju krajeva opredjeljenje nas koji dolazimo iz Republike Srpske nije bilo da štitimo trgovce oblovinom, nego da omogućimo drvoprerađivačima dovoljne količine oblovine kako bi se zaposlilo što više ljudi", naveo je Košarac.

Košarac je naglasio da vjeruje da će do izjašnjavanja u drugom krugu doći do rješenja i da ne odustaje od stavova da se takva odluka donese.

"Ako su entitetski ministri i premijeri bili za to, ne mogu da razumijem ponašanje kolega iz Federacije BiH u Savjetu ministara", navodi Košarac.

Košarac je napomenuo da želi da promoviše značaj i ustavni kapacitet svih kantona, entiteta i zajedničkih institucija, ali da u spoljnotrgovinskoj politici to je isključiva nadležnost institucija BiH.

On kaže da je logično da postoji komunikacija Vlade FBiH i vlada kantona i da vjeruje da je federalna Vlada tretirala mišljenje vlada kantona, jer to nije nadležnost institucija na nivou BiH.

"Ili ne žele da kažu razloge zašto su protiv ili koriste neutemeljena i nesuvisla obrazloženja. Ako postoji bazičan dogovor privrednih komora, drvoprerađivača koji su u njihovom sastavu i dogovor ministarstava i vlada entiteta mislim da nije ozbiljno danas se poigravati sa plasmanom nesuvislih obrazloženja", ističe Košarac.

On je naglasio da je cilj da što više sirovine ostaje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, da drvoprerađivači mogu da rade.

"Ova zabrana se odnosila samo do kraja godine", rekao je Košarac.