Објављени подаци

Колико су најбогатији људи свијета изгубили због пада берзи

  • Извор: Индекс
  • 06.08.2024. 17:42

Глобални пад берзи који се јуче догодио избрисао је милијарде долара са рачуна најбогатијих људи свијета, а највише су изгубиле дионице највреднијих фирми.

Укупна тржишна вриједност великих седам америчких технолошких компанија - Амазона, Епла, Мете, Алфабета, Микрософта, Нвидије и Тесле - пала је за више од билион долара, чиме се умањило и богатство милијардера везаних за компаније које се баве вјештачком интелигенцијом.

Форбес доноси попис милијардера који су забиљежили највеће губитке:

1. Џеф Безос - 8 милијарди долара

2. Јенсен Хуанг - 7,9 милијарди долара

3. Марк Закерберг - 7 милијарди долара

4. Лари Елисон - 6 милијарди долара

5. Елон Маск - 6 милијарди долара

И Буфет изгубио милијарде

Огромне губитке на папиру су забиљежили и други милијардери, који нису толико везани за свакодневно пословање фирми: суоснивачи Гугла Сергеј Брин и Лари Паге постали су сиромашнији за више од четири милијарде долара сваки, док су суоснивач Микрософта Бил Гејтс и бивши извршни директор те фирме Стив Балмер изгубили три, односно четири милијарде долара. Удовица Стива Џобса, Лаурен Повел Џобс изгубила је око 580 милиона долара.

Понедјељак је био лош дан и за богатства милијардера који нису везани за такозваних "седам величанствених". Варен Буфет изгубио је седам милијарди долара, најбогатији Европљанин Бернард Арнаулт три милијарде долара, а најбогатији човјек Азије Мукесх Амбани изгубио је четири милијарде долара усљед пада дионица.

Јапански берзански индекс Никкеи забиљежио је у понедјељак пад од 12 одсто, што је најгори дан у готово 40 година, док је европски Стокс 600 пао за више од два одсто, а амерички S&P 500 за више од три одсто.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм