Koliko će BiH zaraditi od prodaje Titove vile u Njujorku

  • Извор: Кликс
  • 29.09.2022. 12:17

Prodata je bivša Titova vila u Njujorku, koju je 1946. godine kupila Jugoslavija, a Bosna i Hercegovina je od prodaje dobila otprilike 7,5 miliona dolara.

Vila je prodata za ukupnu cijenu od 50 miliona dolara, a 15 odsto pripalo je Bosni i Hercegovini. Inače je vila bila u vlasništvu Jugoslavije, a nakon raspada je pripala Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji.

Zemlje bivše Jugoslavije širom svijeta, kao nasljednice imovine Jugoslavije imaju oko 50 nekretnina, koje su u procesu prodaje.

Kako je "Klixu" potvrdio agent prodaje Tristan Harper, vilu je kupila kompanija sa adresom u Njujorku za punu predloženu cijenu, a najviše novca od prodaje je pripalo Srbiji koja je u ovoj vila imala smještenu stalnu misiju Srbije pri UN.

Inače je vila napravljena 1905. godine, ima 32 sobe, osam kupatila i dva lifta. Dizajnirali su je isti ljudi koji su uradili nacrte za Grand Central Terminal u Njujorku. Raskoš zgrade podsjeća na Versaj, s bijelim mramornim stubištem i pozlaćenim krovnim prozorom.

Od 1905. je ostala netaknuta do 1946. kada ju je kupila Republika Jugoslavija nakon Drugog svjetskog rata za 300.000 dolara. Godine 1961. godine Tito je u spomenutoj vili ugostio lidere Egipta, Gane, Indije i Indonezije u jeku priče o formiranju Pokreta nesvrstanih.

U vrijeme kada je on boravio u vili, ugrađeni su prozori otporni na metke koji su okrenuti prema Central Parku.

Тагови:
  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок