BYD

Кинески гигант претекао Теслу по продаји

  • 04.01.2024. 02:00

Кинески произвођач електричних возила BYD продао је у четвртом тромесечју 2023. више електричних аутомобила него позната компанија Тесла.

Велико предвиђање о којем се писало прошле недјеље се остварило: кинески BYD постао је број један међу свјетским маркама електричних аутомобила.

Наиме, у посљедњем тромјесечју прошле године кинеска компанија, коју води милијардер Ванг Чуанфу, премашила је продају тексашког произвођача аутомобила Тесле.

Компанија BYD (скраћеница за Build your dreams односно Изгради своје снове) објавила је да су у посљедња три мјесеца прошле године продали рекордних 526.000 потпуно електричних возила. Тесла је у истом периоду продао 484.500 возила, пише Форбс Словенија.

Ово представља симболични преокрет на тржишту електричних возила и додатну потврду све већег утицаја Кине у аутомобилској индустрији.

Тесла и даље остаје највећи произвођач

Тесла се суочава с падом потражње након што су се трошкови кредитног задуживања значајно повећали због раста каматних стопа. На кинеском тржишту, гдје остварују отприлике 20 одсто продаје, изазов им поставља управо BYD, који своја возила продаје по значајно нижим цијенама.

Ипак, важно је истаћи да ове бројке не одражавају стање за цијелу годину. Амерички произвођач електричних аутомобила, иза којег стоји најбогатији предузетник на свијету, Илон Маск, прошле године је продао 1,84 милиона својих возила. То је више од укупне годишње продаје BYD-a, која је износила 1,6 милиона.

BYD тврди да су произвели 3,02 милиона возила која покреће “нова енергија” у 2023. Међутим, треба напоменути да та бројка укључује и 1,4 милиона хибрида. Ово потврђује да Тесла и даље остаје водећи свјетски произвођач електричних возила.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.