Hrvatska

Inflacija opet raste nakon osam mjeseci pada

  • Извор: n1info.com
  • 31.08.2023. 13:06

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u avgustu 7,8 odsto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što znači da je inflacija na godišnjem nivou porasla prvi put nakon osam mjeseci pada, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu su u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku više za 7,8 odsto, dok su na mjesečnoj razini porasle 0,6 odsto, pokazuje prva procjena DZS-a, objavljena u četvrtak.

To je na godišnjoj razini veća stopa inflacije nego u junu, kada je iznosila 7,3 odsto, a to je i prvi rast inflacije nakon osam mjeseci pada.

Inflacija je, naime, postupno popuštala od studenoga prošle godine, kada je dosegnula rekordnih 13,5 odsto.

Posmatrano prema glavnim komponentama indeksa, cijene hrane, pića i duvana porasle su u avgustu na godišnjem nivou u prosjeku za 10,1 odsto, usluga za 7,8, industrijskih neprehrambenih proizvoda za 7,4, a energije 4,3 odsto.

Na mjesečnoj su razini, pak, cijene energije u prosjeku porasle za 2,7 posto, usluga za 0,7, a hrane, pića i duhana za 0,2 odsto.

S druge strane, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda pale su za 0,5 posto.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u avgustu ove godine, prema klasifikaciji ECOICOP, biće objavljeni 15. septembra.

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.