Подаци Еуростата

Хрватска међу најскупљим земљама Европске уније

  • Извор: Индекс
  • 14.04.2024. 13:55

Хрватска је четврта у Европској унији по висини раста цијена хране.

Према подацима Еуростата - статистичке агенције ЕУ, раст цијена хране у фебруару ове године у поређењу са фебруаром 2023. износио је 2,7 одсто у ЕУ и 3,1 одсто у Еврозони.

Неке државе још нису успјеле да ставе цијене хране под контролу, а међу њима је и Хрватска. Највећи раст цијена хране забиљежен је на Малти (7,3 одсто), затим у Грчкој (6,5 одсто), Шпанији (5,4 одсто), па у Хрватској (5,2 одсто), наводи Индекс.

Хрватска је једна од ријетких европских земаља које још увијек имају проблем с растом цијена хљеба и житарица. Рекордер је Малта с растом од 6,3 одсто, затим Словачка са 6 одсто те Бугарска, Хрватска и Пољска с 4,8 посто.

Према расту цијена меса, Хрватска је трећа у ЕУ: раст на годишњем нивоу у фебруару је износио 7,1 одсто, највише у ЕУ након Бугарске (8,2 одсто) и Румуније (7,7 одсто), док је на нивоу ЕУ тај раст био 3,3 одсто, на нивоу еврозоне 3,1 одсто.

Цијене воћа снажно су расле, 6,3 одсто у ЕУ и 5,2 одсто у еврозони. Највећи раст је имала Грчка (12,2 одсто), затим Кипар (12 одсто), Словачка (11,9 одсто) и Италија (12,02 одсто). И Хрватска је имала снажан раст, 7,7 одсто.

Кад се говори о поврћу - Хрватска је апсолутни рекордер у Унији с растом од 12,9 одсто у фебруару ове године на годишњем нивоу. Раст је посебно велик ако се упореди с просјеком ЕУ, који је износио 1,2 одсто, и просјеком еврозоне од 0,7 одсто.

Гувернер Хрватске народне банке Борис Вујчић је за споро смањивање стопе инфлације окривио сектор услуга, што је у суштини тачно, али није цијела истина. Осим услуга, тврдоглавости инфлације у Хрватској придоноси и раст цијена хране.

"Осим туристичке сезоне која ће повећати или успорити пад инфлације, одржаваће је и нагли раст плата запослених у јавном сектору. За 240.000 запослених практично одједном расту плате и до 40 посто, а то ће довести до јако великог и наглог прилива новца који ће се почети трошити... Илузорно је очекивати да ће трговци почети снижавати цијене у таквој ситуацији. Могуће је да ће Хрватска остати једна од двије државе ЕУ с највећим расом цијена иако је на крају прошле године била седма, а почетком 2023. десета", процијенио је Вујчић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.