Učinak rada na daljinu

Gugl želi smanjiti plate radnicima koji rade od kuće

  • Извор: Индекс
  • 21.09.2021. 16:06

Guglovim radnicima u SAD-u koji se odluče na rad od kuće može biti trajno smanjena plata. Američka tehnološka kompanija razvila je kalkulator plata koji radnici omogućuje da vide učinke rada na daljinu ili selidbe. Nekim radnicima na daljinu, posebno onima koji daleko putuju do posla, mogla bi se smanjiti plata ako ne promijene adrese, piše BBC.

Radnici u mnogim kompanijama dokazali su da je za vrijeme pandemije kovida-19 moguće trajno raditi od kuće. Mnoge kompanije žele vidjeti kako će radnici raditi kad se pandemija povuče. Kompanije iz Silikonske doline, od kojih neke žele vratiti radnike u kanclarije, eksperimentišu sa strukturom plata radnika. Velike tehnološke kompanije, poput Mikrosofta, Fesjbuka i Tvitera, ponudile su manje plaće radnicima iz područja u kojima je jeftinije stanovati. No manje kompanije poput Redita i Zilova rekle su da će isplatiti istu platu bez obzira na to gdje se radnici nalaze, rekavši da to poboljšava raznolikost.

"Naši paketi naknade uvijek su bili određeni prema lokaciji, a mi uvijek dajemo konkurentne plaze u zavisnosti od toga odakle radnik radi. Naš novi Vork Lokejšen Tul razvijen je kako bi radnicima pomogao u donošenju informiranih odluka o tome odakle će raditi te o uticaju selidbe ili rada na daljinu na njihovu plaću", rekao je Guglov portparol.

Jedan Guglov radnik, koji radi u Sijetlu, ali putuje dva sata na posao, požalio se Rojtersu da se suočio sa smanjenjem plate od 10 odsto zbog odabira da radi od kuće s punim radnim vremenom:

"Toliko je smanjenje plate taman koliko sam dobio za posljednje promaknuće. Nisam se toliko trudio oko promaknuća da bi mi sada smanjili platu."

Džejk Rozenfild, profesor sociologije na univerzitetu Vašington u Sant Luisu, kaže kako je Guglov potez alarmantan: "Jasno je da Gugl to ne mora učiniti. Gugl je ovim radnicima dosad isplaćivao 100 ostto plaće. Dakle, nije tačno da si ne može priuštiti isplaćivati dosadašnje iznose svojim radnicima koji odluče raditi na daljinu."

Radinik Gugla u Stamfordu u američkoj saveznoj državi Konectikatu, koji je vozom udaljen sat vremena od Njujorka, bio bi plaćen 15 odsto manje radeći na daljinu, a na područjima Sijetla, Bostona i San Franciska razlika bi bila između pet i deset odsto. Google neće promijeniti platu radnika ako rade potpuno na daljinu u istom gradu.


Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.