Gradiška: Tekstilne firme nastaviće da šiju zaštitnu opremu i nakon krize

  • 05.05.2020. 17:29

Pandemija virusa korona natjerala je neke firme da preorijentišu svoju proizvodnju. Tako je i u Gradišci. Više firmi iz oblasti tekstilne industrije, shodno potrebama tržišta, sada punom parom proizvodi zaštitne maske.

Mada su radili, neki problemi ih nisu zaobišli. Ipak, poručuju, bore se da nijedan radnik ne ostane bez plate.

"Imamo taj problem što nam teku troškovi kirije i druge obaveze, a obim posla i promet prošle godine u aprilu je iznosio 130.000 KM, dok je ove godine 50.000 KM, to je problem, a proizvodnja kao proizvodnja nastavlja i radi", rekao je Stevo Ristić, direktor preduzeća "Mardi" Gradiška. 

"Zbog novonastale situacije, otežani su uslovi rada, tako da smo se malo sada preorjentisali na proizvodnju zaštitnih maski. Trenutno proizvodimo oko 200.000 maski dnevno, plus što proizvodimo radnu odjeću, što je naš primarni proizvod", istakao je Danijel Gončin, direktor firme "Gončin" Gradiška.

Njima je u posjetu stigao ministar privrede i preduzetništva Republike Srepske i upoznao se s njihovim radom. Vjekoslav Petričević kaže, važno je da se sačuvaju sva radna mjesta. Proces rada teče neometano, a firme se pridržavaju svih epidemioloških savjeta, ocjenjuje ministar.

"Aktivnosti proizvodnje koja je bila prije ove epidemije će se nastaviti kada se stanje normalizuje i kada tržište to dozvoli, a da će se, jednim dijelom i proširiti u ovom kapacitetu koji se tiče proizvodnje i šivenja samih maski za tržište EU", naglasio je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srepske.

Privrednici u doba korone trpe brojne štete, ali je još rano govoriti o razmjerama, poručuju iz Gradske uprave. Pored pomoći koja stiže od Vlade Republike Srpske, na području Gradiške je raspisan javni poziv za pomoć privrednim subjektima u ostvarenju olakšica.

"To je, prije svega, u ostvarenju takse za isticanje poslovnih firmi, u ostvarenju takse za subvencionisanje za isticanje reklama, kao i za zakup poslovnog prostora", rekao je Branko Stojnić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Gradiška. 

Zahtjevi se mogu podnijeti u gradskoj upravi do kraja godine.   

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина