Четири ствари

Ево шта се у Србији мијења од 1. маја

  • Извор: Б92
  • 01.05.2024. 16:44

Све грађане Србије је обрадовала вијест да ове године неће бити поскупљења струје и гаса.

А од 1. маја према новим правилима струја и гас ће бити јефтинији за одређену групу грађана, а на снагу ступају и нове усклађене акцизе за гориво, алкохол, никотинске производе, кафу и гас.

Добра вијест је што неће бити поскупљења струја и гаса, а за све оне који конзумирају цигарете лоша вијест је што ће оне у наредном периоду бити скупље за 10 динара.

Јефтинији гас од 1. маја

Недавно, Душан Бајатовић изјавио је да ће гас за индустријске потрошаче од 1. маја појефтинити за 15 одсто, а цијена за домаћинства остаје иста.

"Створили су се услови да гас појефтини за индустријске потрошаче и оне који су на слободном тржишту који чине количински 85 одсто потрошача", рекао је Бајатовић.

"Разлог што сада може да дође до појефтињења је тај што ми сад током љета нећемо трошити више од три милиона метара кубних дневно гаса, а толико имамо у и том дугорочном уговору, мада и више дневно можемо да повлачимо. Дакле, ту није била никаква манипулација, од стране Владе или Србијагаса", рекао је он.

Струја јефтинија за овај сектор у Србији

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је јуче да ће цијене енергената за привреду бити смањење и то гаса за око 15 одсто, а струје за око 20 процената, док ће цијене за грађане остати исте.

Што се домаћинстава тиче, додала је да су завршени попусти за рационалну потрошњу које су она имала током гријне сезоне и напоменула да је једна четвртина домаћинстава остварила максимално право на смањење рачуна од чак 40 одсто.

"Настављамо са попустима за најугроженије и апелујемо на све примаоце социјалне помоћи, дјечјег додатка, помоћи за његу другог лица да се пријаве у својим општинама. Само један папир је довољан да би остварили попуст. Новина коју смо увели јесте да пензионери који примају минималне пензије добијају попуст од 1.000 динара и наставићемо да им помажемо", рекла је министарка.

Нове акцизе ступају на снагу од 1. маја

Влада Србије је у складу са Законом о акцизама усвојила нове усклађене динарске износе акциза на гориво (али и алкохол, никотинске производе, кафу, гас...), који ће, како је објављено, ступити на снагу од данас.

Износ акциза се усклађује са годишњим индексом потрошачких цијена у 2023. години који објављује РЗС.

Према рачуници, поредећи са прошлом годином, акциза на безоловни бензин (са ПДВ-ом) биће 5,7 динара већа, акциза за дизел око 5,8, док ће акциза за гас (ТНГ) бити већа око 4,5 динара.

Од 7. маја скупље цигарете

Након почетка важења нових износа акциза, нове цијене цигарета су већ укалкулисане. Наиме, како је објављено у Службеном гласнику, поједине цигарете биће скупље за десет динара. Тако, цигарете бренда "Карелиа слимс", умјесто 390, од 7. маја коштаће 400 динара. Карелиа Блуе 100с, биће 340 динара. Lucky Strike коштаће 350 динара. Очекује се цјеновник и за остале произвођаче дувана.

Са просјечном цијеном од око три евра по паклици, цигарете у Србији су и даље најјефтиније, иако је учешће акциза у цијени 61 одсто, а са ПДВ-ом, чак 77 процената.

(Фото: Танјуг)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: