Како систем функционише

Eлектронски новац у Србији: Шта је, ко може да га издаје и које су предности

  • Извор: АТВ
  • 06.10.2023. 14:00

Од 2016. године, у Србији се користи електронски новац. Захваљујући њему, грађани могу без отварања рачуна у банци да купују робу и услуге преко интернета, седам данас у недјељи, са било које локације.

Kако систем функционише

Електронски новац је дигитална замјена за готов новац којим купац плаћа производе и услуге. Електронски се држи на виртуелним рачунима на серверу, на чипу, или магнетној траци платне картице. Да би уопште имали електронски новац, грађани морају претходно да уплате новчана средства ономе ко издаје електронски новац (помоћу платне картице, преносом са рачуна или непосредном уплатом).

Ко у Србији издаје електронски новац?

Народна банка Србије,  је од 2016. до данас, издала пет дозвола за издавање електронског новца, а то су фирме:

- iPay See

- Telekom Srbija

- LED Pay

- Akcionarskom društvu za rad sa platnim karticama Chip Card

- Payspot

Онај ко издаје електронски новац дужан је да одмах након пријема новчаних средстава изда електронски новац. Сигурност тог новца који су грађани уплатили је обезбијеђена тако што је фирма која издаје електронски новац дужна да у сваком тренутку на депозитном рачуну располаже новчаним средствима чији износ одговара издатом електронском новцу. Такође, ова средства, у случају финансијских потешкоћа фирме, не могу бити предмет извршења или принудне наплате, нити улазе у њену стечајну или ликвидациону масу, кажу у НБС.

Kада се издаје електронски новац, грађани са овом фирмом закључују у уговор, који се сматра закљученим предајом готовог новца или уплатом новчаних средстава на рачун фирме или дистрибутера.

Да би електронски новац могао да се употребљава, фирма одмах по закључењу уговора издаје потврду о издавању електронског новца.

За шта се користи електронски новац

Електронски новац се може користити било за плаћања по основу купопродаје роба и услуга, било за пренос тог новца између особа које га посједују.

Шта је “дигитални новчаник”

Kако кажу у Народној банци Србије, “дигитални новчаник” је заправо апликација која ће ономе ко има електронски новац, поред плаћања роба и услуга у онлајн окружењу, омогућити и плаћања на физичким продајним мјестима, као и трансфере електронског новца између особа које имају инсталирану апликацију “дигиталног новчаника”.

Да ли је сигурно коришћење електронског новца?

У НБС објашњавају да и они који користе електронски новац, као и сви други, уживају сву заштиту коју Закон о платним услугама обезбеђује, без обзира на начин и средство плаћања.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм

    'Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм

  • 11:20 Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

    ''Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

  • 12:20 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.