Došić: Onlajn nadzor će spriječiti malverzacije

  • 21.07.2020. 12:04

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za igre na sreću Aleksandar Došić istakao je da bi onlajn nadzor, koji će biti okosnica novog sistema praćenja, trebalo da dodatno stane u kraj ilegalnom priređivanju u Republici Srpskoj i spriječi bilo kakve malverzacije prihodima.

Došić je nepomenuo da je napredniji sistem u kontroli rada priređivača obezbijedio i novi Zakon o igrama na sreću, koji je na snazi više od godinu dana, a zahvaljujući čijoj primjeni je došlo do smanjenja sive ekonomije u Srpskoj i značajnom povećanju budžetskih prihoda.

"Za svega nekoliko mjeseci prošle godine izdato je četiri puta više prekršajnih naloga i prikupljeno sedmostruko više novca u kontrolama priređivanja igara na sreću u odnosu na 2018", rekao je Došić za RTRS.

Prema njegovim riječima, od početka primjene novog Zakona, prihodi od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara imali su konstantan rast.

"Tako smo u februaru ove godine imali rekordan prihod od 4,7 miliona KM. Takođe, ako uporedimo podatke iz 2018. i 2019. godine, u kojoj je i donesen novi Zakon, vidjećemo da je došlo do rasta prihoda za 54 odsto u odnosu na 2018. godinu", naveo je Došić.

On je dodao da je ukupan prihod ostvaren od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću u Republici Srpskoj u 2019. godini iznosio 43.002.332 KM, a u 2018. godini 27.904.696 KM.

Svi ovi podaci, tvrdi Došić, najbolje govore kakvi su zapravo krajnji dometi novog Zakona o igrama na sreću, posebno po budžet Republike Srpske i šta bi se sve moglo još postići sveobuhvatnim onlajn nadzorom.

Došić smatra da je upravo uvođenje računarskog sistema za nadzor nad priređivanjem igara na sreću u Srpskoj materijalni resurs koji je nedostajao u prošlosti.

"Takozvana onlajn kontrola, koja bi trebalo da se uvede, omogućiće potpuni uvid u sve aspekte priređivanja igara na sreću u Srpskoj. Ukratko, sve što rade priređivači, biće vidljivo kontrolnim organima, čime će se dodatno stati u kraj ilegalnom priređivanju", naglasio je Došić.

On je objasnio da će računarski sistem za nadzor nad priređivanjem igara na sreću u potpunosti spriječiti bilo kakve malverzacije prihodima priređivača.

"Treba naglasiti da Republika Srpska u pogledu uvođenja računarskog sistema za nadzor nad priređivanjem igara na sreću u potpunosti prati praksu razvijenih zemalja koje već odavno imaju takav sistem", dodao je Došić.

Nepostojanje onlajn sistema, tvrdi Došić, u značajnoj mjeri otežava rad Uprave kroz direktnu kontrolu uplata, isplata i ostvarenih dobiti u ovoj oblasti.

Došić je napomenuo da je bez ovakvog sistema, suzbijanje ilegalnog priređivanja igara na sreću otežano jer svaki nadzor na terenu iziskuje vremensku pripremu inspektora Uprave kroz pregled odobrenja i rješenja prvobitno u Upravi, a nakon toga odlazak na teren.

"Ovaj sistem će omogućiti trenutni prikaz i poslovanje svih uređaja koji se koriste za priređivanje igara na sreću na teritoriji Srpske, kao i potpunu kontrolu priređivanja igara putem interneta. U prethodnom periodu osnovni problem upravo je bio nadzor nad internet igrama na sreću jer bez onlajn sistema nadzora dosadašnji način praćenja se pokazao kao neefikasan", rekao je Došić.