Предсједник

Додик: Српска отворена према региону и сарадњи - имамо перспективу

  • Извор: РТРС
  • 14.05.2024. 15:18

Република Српска је отворена према региону и сарадњи и имамо перспективу, рекао је предсједник Српске Милорад Додик током церемоније отварања Јахорина економског форума.

"Показује да смо били у праву када смо почињали прије седам година причати ову причу на Јахорини. Ако ништа, да барем себе натјерамо да сљедеће године будемо мало бољи“, навео је Додик.

Истакао је да је одлука Српске да повећа најнижу плату учинила да се повећа раст домаћег производа.

"И можемо са сигурношћу рећи да ћемо годину завршити са растом од 19 милијарди КМ“, јасан је Додик.

Нагласио је да је економија данас заробљеник геополитике.

"Прије свега сукоб у Украјини пореметио је многе ствари, прије тога била је пандемија вируса короне, сада имамо и сукоб у Гази. Ми смо отворени ка региону и сарадњи и 'Отворени Балкан' је свакако добра прилика“, навео је Додик.

Отварање Економског форума на Јахорини

Отварање Економског форума на Јахорини

Истакао је да наше тржиште осјећа проблем радне снаге.

"У овом времену које је било изазовно, у посљедњих пет година, креирали само 5.000 нових радних мјеста. За велике економије то је мизерно, али за нас веома важан корак. Српска никада није имала више запослених него данас“, навео је Додик.

Нагласио је да ће саслушати све закључке форума.

"Покушаћемо неке од њих спровести, а један од њих је био укидање ПДВ за прву некретнину младих брачних парова“, подсјетио је Додик.

"Проблем земаља региона прилагођавање новим околностима, али морамо дати шансу економији“

Проблем земаља региона је прилагођавање новим околностима, али морамо дати шансу економији, рекао је у Централном интервјуу на Економском форуму на Јахорини предсједник Републике Српске Милорад Додик

Истакао је да одавно економија није зависила од политике као што је то данас.

"На примјер, многе земље су увеле санкције Русији, и аутоматски су изгубили снабдијевање јефтиним гасом. И за двије до три године дошло је до пада економије Њемачке и још неких земаља, што је прије било незамисливо. Зато, без обзира на политичке трзавице и различите ставове, увијек шансу треба дати економији“, поручио је Додик.

Нагласио је да ће "на крају живот морати да надвлада и да ће морати доћи испред политике".

"Нужда ће натјерати многе да доносе брзе одлуке“, јасан је Додик.

"Повећање минималне плате није утицало на ниво запослености"

Каже да је комплексност овог региона веома тешка и захтјевна.

"У БиХ је много боља економска ситуација него политичка, која је веома тешка. И ове године имамо раст прихода, домаћих производа, на степену смо ниске задужености“, каже Додик.

Предсједник Српске је додао да је приоритетан задатак дигитализација.

"Наравно да имамо проблема, нигдје не тече мед и млијеко. Код нас је видљиво јако мијешање страног фактора у јавним пословима, па чак и наметање закона који утичу на цјелокупан економски миље“, навео је Додик.

Додао је да Република Српска располаже и оним што је пољоприведно земљиште.

"Ми смо могли да прехранимо цијелу Српску за вријеме пандемије храном коју произведемо сами. Наравно то није довољно, али и то показује да имамо капацитете на многим пољима“, навео је Додик.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм