Jugoslav Starčević

Dobojlija pionir u gajenju jagoda u horizontalnoj i integralnoj proizvodnji

  • Извор: АТВ
  • 09.08.2022. 19:50

Prvi proizvođača sa područja Jugoistočne Evrope koji će jagode da gaji u horizontalnom uzgoju i integralnoj proizvodnji je Dobojlija Jugoslav Starčević.

Već priprema plastenik na svom imanju u Malom Prnjavoru. Samo konstrukcija je koštala 36.000 maraka, a još toliko trebaće za opremanje.

''U suštini na ovaj plastenik, kad radite na zemljištu, ovaj plastenk to je otprilike 2.000 sadnica, ovako će 6.000 sadnica. Druga stvar, u integralnoj proizvodnji nema zaštite i zemljište gdje bila jagoda 5,6 godina se ne može više koristiti za proizvodnju jagoda'', objašnjava Jugoslav Starčević, poljoprivredni proizvođač iz Malog Prnjavora. 

Supstrat će zato sami da proizvode i mijenjaju svake godine. To bi trebalo da im omogući da jagodu na istom mjestu beru narednih deset godina. Potražnja za tim voćem ove godine ih je podstakla da drugačije organzuju proizvodnjuu 

''Ljudi kad znaju da je to integralna proizvodnja, da nije tretirano bez obzira što je viša cijena, oni kupuju tako da će biti za lokalno tržište, a ovaj dio koji ne bude za markete, taj dio ćemo prerađivati u sok'' , kaže Starčević.

Ove godine eksperimentalno su preradili i jagode u sok, što je dobro prihvaćeno na tržištu. Starčević na jednom hektaru ima 31 plastenik, gdje su osim jagode, paprika, paradajz, krastavac i patldžan.

''On je i završio Poljoprivredni fakultet, ima određene inovacije koje primjenjuje ovde na svom, da kažem, imanju može da prenese svoja iskustva, siguran sam, i na druge povrtlare'', izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Uz njegovo iskustvo, grad ima vodu i plodno zemljište, sve što treba za plasteničku proizvodnju. Do najvećeg dobojskog proizvođača u toj obasti Jugoslavu je trebalo 14 godina. Grad mu je obećao podršku i na novom projektu.  

Тагови: