Сигурно уточиште

Цијена злата достигла нови историјски максимум!

  • Извор: Агенције
  • 09.04.2024. 15:27

Цијена злата је данас на свјетским берзама порасла на нови историјски максимум од 2.365,39 долара за унцу, што значи да је његова цијена од почетка године порасла за 14 одсто.

Злато се традиционално посматра као сигурно уточиште за капитал у тешким временима и као заштита од инфлације, преноси Гардијан.

Аналитичари наводе да су цијене злата скочиле због геополитичких тензија и сукоба у Украјини и на Блиском истоку који је подстакли неке трговце да уложе новац у златне полуге.

Неке централне банке такође повећавају своје златне резерве, а кинеска централна банка је у марту већ 17. мјесец заредом купила злато да би повећала своје залихе.

"Ако је злато добро за централне банке, онда је добро и за вас“, сматра колумнистиња Блумберга Мерин Сомерсет Веб која је тиме позвала и мање улагаче да такође инвестирају у злато.

Тржишни аналитичар компаније Сити Индекс и потала Forex.com, Фазад Разаквада, је навео да истовремено расте и цијена сребра због позитивнијих података које стижу из кинеског индустријског сектора.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином