Ništa nisu uradili

BiH diplomatija zakazala u slučaju Trgovske gore

  • Извор: АТВ
  • 03.03.2023. 19:20

BH diplomatija spava zimski san, bez obzira na to koje je godišnje doba. Reakcija je to ekološkog Udruženja Grin tim iz Novog Grada na ponašanje bivšeg, a i sadašnjeg ministra spoljnih poslova BiH, kada je Trgovska gora u pitanju. Kažu - ništa nisu uradili, niti rade, na sprečavanju Hrvatske da odloži radioaktivni otpad nekoliko stotina metara vazdušne linije od granice.

"Imali smo gospođu Turković koja je u četiti godine pet ili šest puta, sigurno ne više, pomenula Trgovsku goru. Je li to dovoljno da se jedna država odbrani od takvog problema? Nije! Imamo novog ministra gospodina Elmedina Konakovića, ja se stvarno nadam da će taj dotični gospodin pronaći razumijevanja za ovaj slučaj. Ja znam i za Bliski Istok i za Daleki istok i da su svi smjerovi svijeta zanimljivi, da je o svemu tome lijepo pričati, ali Trgovska Gora je prioritet", rekao je Mario Crnković, predsjednik Udruženja "Green team" Novi Grad.

Kako kome, sudeći po ponašanju Elmedina Konakovića. Kad je bio u zvaničnoj posjeti Zagrebu o Trgovskoj gori ni T a nakon što se posljednjih dana o odlagalištu opet ''zakuvalo'' jer se pojavila informacija da su Hrvati definitivno izabrali spornu lokaciju, tek kratka izjava na društvenim mrežama da je ''pripremio neka rješenja''. Svi rokovi su probijeni, vrijeme je za tužbu, kaže načelnik Novog Grada.

"Ono što mi tražimo je da se ta lokacija izmjesti makar 30 kilometara, što je neka zona isključenja od granične linije. To bi za nas bilo prihvatljivo rješenje", rekao je Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH hitno treba da nešto konkretno uradi, kaže Staša Košarac. On je zvanično obavijestio Hrvatsku da će BiH učestvovati u postupku procjene uticaja na životnu sredinu.

"Nakon što smo pravovremeno učinili prvi potrebni korak, sada insistiram na maksimalnom angažmanu i tražim od Ekspertskog i Pravnog tima da, poštujući definisani rok, dostave adekvatno pripremljene zahtjeve, primjedbe i pitanja koja ćemo uputiti hrvatskoj strani", rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Najavljuje i hitne razgovore sa nadležnim institucijama u drugom entitetu a sa institucijama Srpske je, kaže Košarac, već razgovarao. Sljedeće sedmice bi članovi Ekspertskog i Pravnog tima za Trgovsku goru trebalo da odu u Novi Grad.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    ''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)