"Црвени јастог"

Банкротирао познати ланац ресторана

  • Извор: Курир
  • 23.05.2024. 10:11

Црвени јастог (Red Lobster), који је донио приступачне шкампе и јастоге у Америку средње класе и прерастао у највећи ланац ресторана са морским плодовима на свијету, поднио је захтјев за банкрот.

Компанија је саопштила да има више од милијарду долара дуга и мање од 30 милиона долара у готовини. Планира да прода своје пословање својим зајмодавцима, а заузврат ће добити финансијска средства да остане на површини. Очекује да ће у међувремену наставити да затвара ресторане.

Црвени јастог, познат по својим крекерима од чедар прелива, раковима и јелима од шкампа, раширио се широм земље током 80-их и 90-их. Бијонсе је 2016. споменула Црвеног јастога у својој пјесми "Форматион", описујући довођење романтичног партнера у Црвени јастог, што је изазвало пораст продаје.

Са 578 ресторана у 44 државе и Канади, Ред Лобстер опслужује 64 милиона купаца годишње и доноси две милијарде долара годишње продаје, навела је компанија у свом поднеску о банкроту. Један од пет репова јастога купљених у Сјеверној Америци купује Црвени јастог.

Али, недавно лоше управљање, конкуренција, инфлација и други фактори су срушили Ред Лобстер, кажу аналитичари и бивши запослени у Ред Лобстеру. Године недовољног улагања у маркетинг Ред Лобстер-а, квалитет хране, услуге и надоградњу ресторана нарушавају способност ланца да се такмичи са растућим ланцима брзих и брзих услуга.

Пионирски ланац

Црвени јастог је покренуо 1968. године Бил Дарден, архитекта лежерне револуције у ресторанима у Америци, а Генерал Милс је убрзо купио ресторан. Црвени јастог је касније постао дио ресторана Дарден, власника Оливе Гарден и других ланаца.

Године 2014. Дарден је продао Ред Лобстер Голден Гејт Капитал, приватној инвестицијској компанији, за 2,1 милијарду долара. Од 2020. године, дистрибутер морске хране Thai Union Group, са седиштем на Тајланду, највећи је акционар Црвеног јастога. Thai Union посједује 49 одсто компаније.

Али Црвени јастог се борио под Тајландском унијом.

Број купаца који долазе у Ред Лобстер пао је за 30 одсто од 2019. и само се мало побољшао од пандемије. Раније ове године, Thai Унион је рекао да ће се одустати од Ред Лобстер-а и добити губитак од 530 милиона долара на својој инвестицији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.