Trgovina

Amerikanci u oktobru udvostručili uvoz iz Rusije

  • Извор: Б92
  • 08.12.2022. 09:41

Američki uvoz iz Rusije se više nego udvostručio u oktobru uprkos ekonomskim sankcijama Vašingtona prema Moskvi, objavila je američka Kancelarija za statistiku.

Sjedinjene Države su u oktobru uvezle rusku robu u vrijednosti 732 miliona dolara u odnosu na 332,1 milion dolara u septembru, navodi se u izvještaju.

To je, ipak, znatno manje u poređenju s oktobrom 2021, kada su SAD uvezle robu iz Rusije u vrijednosti od 2,4 milijarde dolara, prenosi "Russia Today".

SAD su bile prošle godine peti najveći trgovinski partner Rusije u smislu ukupnog trgovinskog prometa.

Nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru, Vašington je uveo sankcije Moskvi, zabranivši uvoz neke ruske robe, prije svega ruskih energenata, ali i alkoholnih pića, morskih proizvoda, neindustrijskih dijamanata...

Američki uvoz iz Rusije je sve do avgusta 2022. godine bio u stalnom padu, nakon čega je zabilježio prvo mjesečno povećanje.

Prema statističkim podacima, najveća stavka u američkom uvozu ruske robe u oktobru bila su đubriva, čija je vrijednost čak nadmašila nivoe bilježene prije ukrajinske krize.

Druge velike ruske isporuke uključivale su gvožđe, čelik i obojene metale. Istovremeno, američki izvoz u Rusiju je u oktobru opao na 80,1 milion dolara sa 90,4 miliona u prethodnom mjesecu.

Poređenja radi, u oktobru prošle godine, SAD su u Rusiju izvezle robu u vrijednosti od 524 miliona dolara, prenosi "B92".

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм